Tokyo gerçekten pahalı mı (2)?

Tıklayın ve kayıt olun yazılar posta kutunuza gelsin(üyelik bilgileri gizli tutulur). Yazının sonunda;Günün fotoğrafları "Ayakta Kalanlar" var

*Son paragraftaki fiyatlar 21 Kasım günü eklenmiştir

Geçen yılın Ekim ayında “Tokyo gerçekten pahalı mı” diye bir yazı koymuştum. Güncelliyorum.

Son 12 aydaki en önemli değişim gelen turist sayısında oldu. Geçen yıl Ekim ayı sonu itibarı ile 16.3 milyon yabancı Japonya’yı ziyaret etmişti. Üç gün önce açıklanan en yeni istatistiklere göre 2016 Ekim sonu itibarı ile turist sayısı 20.1 milyona ulaştı! Bu rakam Başbakan Abe’nin 2020 yılında ulaşmak istediği seviye. Japonlar hedeflerine 4 yıl erken vardılar, üstelik bu sene bir hayli üzerine de çıkacaklar çünkü yıl sonuna kadar 4 milyon gezginin daha Japonya’ya geleceği öngörülüyor.

Bu durum Japonya’yı gezmek isteyenler için ucuz konaklama yapabilme şansını biraz ortadan kaldırdı. Makul konaklama bile iyi planlama yapılmaz ise sorun haline geldi.

Bir önceki yazımda “100 Dolara iyi oteller var” diye yazmışım. Güncelliyorum: Artık yok. 100 dolara otel tabi ki bulursunuz ama memnun kalmazsınız.

Gene de önceden planlama yaparak ve yer seçimi taktikleri ile Airbnb.com gibi alternatifleri devreye sokarak konaklama işini maliyeti patlatmadan çözmek mümkün.

Zamanlama

Öncelikle eğer uçak biletinizi son dakikada almamış iseniz konaklama işini son dakikaya bırakmayın. Yani yerinizi ayırtmak için iki- üç gün önceye kadar beklemeyin.

Japonya’nın resmi tatil günlerinde, özellikle tatil hafta sonu ile birleşiyorsa, Tokyo’ya ülkenin diğer bölgelerinden yerli turist gelir, yer bulmak zorlaşabilir. Resmi tatilleri bu linki tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Rezervasyon

Otel rezervasyonları için  http://www.hotels.com öneririm. Türkiye’de Expedia diye biliniyor; fiyatlarının biraz daha iyi olduğunu farkettim. Japonca biliyorsanız Yahoo Japan’ın seyahat sayfasını tercih edin. Hem daha fazla seçenek var, hem de maliyet göreceli olarak düşük.

Mesela Yahoo ve Hotels.com üzerinden 5-6 Aralık tarihleri için şimdi otel aradım. Keio Plaza Oteli, ki iyi bir oteldir, Hotels.com’da standard oda kahvaltı hariç vergi dahil 23.300 Yen, Yahoo’da aynı oda kahvaltı hariç vergi dahil 19.440 Yen, yani %16 daha ucuz. Bu otel için booking.com da 23.300 fiyat vermiş.

Otel dışı alternatifler de var. Mesela kiralık mülk. En meşhuru www.airbnb.com, Japonya’da da yaygınlaşmaya başladı. Airbnb üzerinden de konaklayacağınız yeri seçebilirsiniz.

Bilmeyenler veya aktif kullanmayanlar için kısa bir hatırlatma yapalım. Airbnb, bireylerin evlerini paylaşma yolu ile kısa vadeli kiraya vermelerini sağlayan bir sosyal ağ- network. Mesela diyelim ki benim Tokyo’da 2 evim var; bir tanesinde ben oturuyorum, bir tanesini ise kiraya vermek istiyorum ama ya kiracı bulamıyorum ya da istediğim kirayı alamıyorum. İşte o boş daireyi Tokyo’yu ziyaret etmek isteyenlere bu sistem üzerinden kiralıyorum.

İlla ki boş eviniz olması gerekmez boş odalarınızı da kiralayabiliyorsunuz. Kullanabilmek için üye olmanız gerekli, üyelik ise kolay, ve zahmetsiz. Airbnb sitesine girince kendiliğinizden üyelik işlemlerine yönlendiriliyorsunuz zaten.

Bu sistemin özelliği şahıslar arası bir sosyal network olduğu için sorunlu bir ev sahibinin veya kötü mekan bilgilerinin hemen yayılıyor olması. Ters durum riski azalıyor.

Hem Türkiye’de hem de Japonya’da Airbnb’yi aktif olarak ve sıkça kullanan biriyim. Japonya’da sistem daha iyi işliyor. Daireler temiz ve yeniden dekore edilmiş. Daha çok emlakçılar normal şartlarda kiraya verilemeyecek mekanları bu yolla piyasaya sokuyorlar sanırım.

Eğer müstakil daire veya müstakil evde kalmak gibi bir saplantınız yoksa oda kiralamanızı öneririm çünkü fiyat ciddi anlamda ucuzluyor, hizmetin kalitesinde ve özel alan kavramında ise bir değişiklik yok. Ben kullanmadım ama kullanan, hem de iş seyahatlerinde, tanığım var. Olumsuz bir şey işitmedim.

Mekanlar

En fazla kiralık yer veya otel Shibuya ve Shinjuku civarında gözüküyor. Buralar şehir merkezidir ve civcivlidir. Shibuya veya Shinjuku’dan Odakyu, Keiyo, Keiyo Inogashira, Den-en Chofu tren hatları üzerinde 4-5 istasyon uzaktaki yerleri seçin. Hem daha ucuz olur, hem de nezih ve eğlenceli yerlerde kalırsınız. Üstelik hala şehir merkezindesiniz.

Mesela Shimo Kitazawa, Meidai Mae, Sangenjaya, Komazawa, bölgelerinde iyi yer bulursanız kapın.

Özellikle Shimo Kitazawa bence Tokyo’nun bir numaralı mahallesi. Istanbul’un Bebek veya Ortaköy’ü gibi diyebilirim. Ankara için Tunalı Hilmi, Bestekar veya Tunus Caddesi iyi benzetmeler olur.

Shinjuku civarında da bol kiralık yerler var. Buraları daha kozmopolitan ve farklı sosyal dokuya sahip yerler. Bir örnek için “Tokyo’nun Kore mahallesinde bir gezinti” yazımı okuyun.

Tokyo’da müstakil daire olup da 6000 Yen’in altında fiyat veren yerlere itibar etmeyin memnun kalmazsınız.

Shibuya, İkebukuro, Shinujuku mahallelerinde bol aşk oteli vardır. Bunları normal otel ile karıştırmayın. Aşk otelleri gece konaklamaya izin veriyor ama geç saatte giriş yapıp erken saatte çıkmanız gerek, bir de gece kimin girip kimin çıktığı belli olmayan mekanlar. Ayrıca kulağınıza tıpa takmanız da gerekebilir.

Uçak Biletleri

Türkiye’deki terör olayları nedeni ile Japonya – Türkiye arasında yolcu sayısında azalma olduğu için bazen THY’de çok avantajlı kampanyalar olabiliyor. http://www.thy.com sitesini düzenli olarak, mesela haftada bir ziyaret edip promosyon bileti var mı bakmanızı tavsiye ederim. Ortalama fiyat 4000 TL- 5000 TL (1200-1500 Dolar) arası (Istanbul-Narita) ama bu aralar sık sık 2000 TL bilet de gördüm.

Ulaşım

Şehir merkezlerinde üşenmeyin yürüyün. Metroyu 3 km ötesi mesafeler için kullanın. Hava güzelse ve mevsim uygunsa hem keyiflidir hem de Tokyo ve Kyoto yürümeden anlaşılacak şehirler değil. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için “Tokyo yürüyerek gezilir” başlıklı yazıya bir göz atın.

Japonya Demir Yolları’nın (JR) Japan Rail Pass diye bir hizmeti var. 7, 14 ve 21 günlük paso veriyorlar. İki şehirden fazla görecekseniz almanızı tavsiye ederim. Bu pasoyu Japonya’ya geldikten sonra alamazsınız, seyahate çıkmadan önce Türkiye’den, İstanbul’daki HIS bürosundan geçici bilet çıkartmanız gerek. Linki –> burada.

Geçici bileti daha sonra orijinali ile Japonya’da değiştireceksiniz. Dikkat edin değişimi yaptığınız andan itibaren pasonun süresi işlemeye başlar.

Rail pass kullanımına bir örnek vereyim. Diyelim ki Japonya’ya 11 günlüğüne geliyorsunuz ve Tokyo’da da 2 veya üç gün gezmeyi planladınız. Türkiye’de iken 7 günlük paso çıkartın (29.110 Yen).

Birinci gün zaten uçak akşam üzeri indiriyor. Sonraki iki gün Tokyo’yu gezersiniz. Üçüncü günü sabahtan Tokyo istasyonuna gider pasonuzu alırsınız. Sonra diyelim ki önce Kyoto (iki gece konaklama), sonra Nara, Osaka(bir gece konaklama), Kobe, Hiroshima(bir gece konaklama) tekrar Tokyo olacak şekilde bir seyahat planladınız. Bu durumda pasonuz varsa trenle ulaşım masraflarınız %35 düşer.

Rail-pass, kısa süreli gecelemeler yaparak pek çok yer gezmek isteyen gezginler, veya uzun mesafeli bir yolculuğu Shinkansen ile yapmak isteyen turistler için masrafları ucuzlatan bir olanak.

Ama diyelim ki sadece Kyoto ve Tokyo’yu görmek istiyorsunuz, veya Yamagata Zao’ya gideceksiniz. O zaman bir fiyat avantajı sağlayıp sağlamadığını iyi kontrol edin.

Her halükarda Japonya’ya 7 gün için geliyorsanız, rail-pass aldı iseniz, ve Kyoto planlarınıza dahil ise, geçici biletinizi havaalanında paso ile değiştirin. 6000 Yen tutan Havaalanı – Tokyo geliş gidiş masrafını da paso ile ödemiş olursunuz. Kyoto seyahati ile birleşince Rail-Pass size %10 ucuza gelir.

Rail Pass’ı kullanırken dikkat edin Nozomi ve Mizuho trenlerinde geçmiyor (bunlar hiç durmayan en hızlı trenler), numaralı koltuklara oturamazsınız, ve metroda geçmez.

Aşağıdaki fiyat bilgileri, hangi şartlarda paso almak tasarruf sağlar hesabını yapmanıza yardımcı olabilir.

Paso fiyatı: 29,110 Yen

Havaalanı gidiş geliş: 6,000 Yen

7 günlük tahmini şehir içi tren masrafı: 4000 Yen

Tokyo – Osaka Shinkansen gidiş dönüş : 27,240 Yen, Tek yön süre: 3 saat 20 dk

Tokyo – Kyoto Shinkansen gidiş dönüş : 26,160 Yen, Tek yön süre: 3 saat

Tokyo – Sendai Shinkansen gidiş dönüş : 22,400, Tek yön süre: 2 saat

Tokyo – Nagano Shinkansen gidiş dönüş : 15,260 Yen, Tek yön süre: 2 saat 10 dakika

Yiyecek içecek

Yiyecek içecek gibi harcama kalemlerinde göze batan bir artış yok. Sadece otomatik makinalardan mecbur kalmadıkça meşrubat almayın derim. Daha ucuza kaldığınız yerin yakınındaki bir süpermarketten bu ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz.

Günün Fotoğrafları- Ayakta kalanlar

Hafta içinde Japonya horoz siklet şampiyonu Hidenori Otake’nin ünvan maçı vardı. 8 raundluk müsabaka öncesi ringde başka boksörlerde kıyasıya mücadele ettiler. Hidenori Otake ile aynı boks salonuna devam eden Shunsaku Fujinaka, Takahiro Fujii, ve Charlie Hosokawa rakiplerini nakavt ederek yendiler. Shunsaku Fujinaka zaferini ringin üzerine çıkarak kutlarken yere serilmiş Taylandlı rakibi  TenTon Sitsaiton’a ilk müdahele yapılıyordu.
Şampiyon Otake Venezuellalı rakibi karşısında zaman zaman zorlandı

Şampiyon Otake Venezuellalı rakibi karşısında zaman zaman zorlandı

Fujinaka nakavt zaferini kutlarken

Fujinaka nakavt zaferini kutlarken,

Tenton Sitsaiton'a sağlık ekipleri müdahele yapıyor

rakibi Tenton Sitsaiton’a sağlık ekipleri müdahele yapıyordu

Charlie Hosokawa ringden nakavt zaferi ile inerken mağrurluğu yüzünden okunuyor

Charlie Hosokawa ringden nakavt zaferi ile inerken mağrurluğu yüzünden okunuyor

 

Yorumlar

  1. Erol bey,yazilarinizi zevkle okuyorum,kaleminize ,ellerinize sağlik.
    Yazilarinizi her okudukça rahmetli agabeyiniz ,sevgili adaşım Osman Emed’i rahmetle anıyorum,Türkiyenin içine düştüğü durumu gördükçe Japonya’yi daha da özlüyorum.
    Selam ve sevgiler,

    • Teşekkürler Osman Bey. Abimi hepimiz özlüyoruz. Türkiye içinde bulunduğu sıkıntılı durumu elbet atlatır. Japonya şimdilik rahat ama geleceği çok da parlak değil.

  2. Merhaba Erol Bey, önümüzdeki yil 6 ay is icin Japonya’da olacagim. Bu süre icinde esyali bir ev kiralayacagiz. Kiralar Tokyo’da cok pahali diye biliyorum. Acaba metrekare basina fiyatlara bakacagim, ev ilanlarini görüntüleyebilecegim bir Internet sayfasi önerebilir misiniz? Japonca bilmiyorum. O yüzden ingilizce veya almanca bildiginiz bir sayfa var mi? Cok selamlar, Dilek

    • Selamlar Dilek, kiralar oturulan semte göre fark ediyor. Chiba tarafına doğru gidersen kiralar düşer. Aksi istikamette artar, şehir merkezinde pahalıdır. Century21 ingilizce hizmet veren bir emlakçı (http://www.century21japan.com), ama ortalama üzeridir orada kiralar. Bir de Ken Corporation var (http://www.kencorp.com). Benim tavsiyem önce kendine bir bütçe yap. Ken Corp veya Century21 sitesinden bir iki emlak bul, fiyatlarına bak. Yabancı olduğun için kiralar m2 bazında %20 daha pahalıdır diye düşünüyorum. Ama yapacak bir şey yok. Bir de Metropolis ilanlarında belki bulabilirsin (http://classifieds.metropolis.co.jp) ama tavsiye etmem. Airbnb’ye de bakabilirsin tabi ama normal kiraların 3-4 katı isterler orada. Bol şans

      • Çok teşekkürler. Bakacağım sayfalara. Şimdilik bütçe konusunda şirketimle anlaşabilmek için sordum. Çok selamlar

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s