Yuki Ota ve Oleg Matseichuk- Eskrimde mucize

Tıklayın ve kayıt olun yazılar posta kutunuza gelsin(üyelik bilgileri gizli tutulur).
  • Eskrim ders ve klüp ücret kısmında düzeltme yapıldı, ayrıca yazı kısaltıldı (15 Eylül)

17 Temmuz 2015 günü Moskova’da yapılan dünya eskrim şampiyonasında Yuki Ota erkekler flöre dalında birinciliği kazandı. Tarihi bir gündü çünkü ilk kez bir Japon bu sporda altın madalyaya alıyordu.

Eskrim rakiplerin silahla birbirlerine karşı yarıştıkları yegane spor. Üç alt dalı var: Flöre, Epe ve Kılıç.

Orta asyadan sallaya sallaya geldiğimiz kılıç Türkler kadar Japonların da iyi bildiği bir silah. Samurai olarak anılan silahşörler “katana” denilen türünü kullanırlar. Dövüş sporu “Kendo” esasen bu silahı kullanma sanatıdır.

Burada bir parantez açıyorum. Dünya şampiyonu Yuki Ota’yı 7 Eylül 2013 günü bir kaç dakikalığına da olsa canlı yayında izlediniz.

Yuki Ota, 7 Eylül 2013 akşamı TV'de konuşurken

Yuki Ota, 7 Eylül 2013 akşamı TV’de konuşurken

O gün Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak şehir seçiliyordu. İstanbul, Tokyo ve Madrid yarıştılar. Madrid ilk turda ekarte oldu. Tokyo son oylamada İstanbul’u açık farkla eledi.

Yuki Ota Japon heyetinde prezantasyon yapan 9 kişi arasındaki üç sporcudan biriydi. Japonya stratejik bir kararla Amerikalı, Rus, İtalyan, ve Fransızların domine ettiği eskrimi olimpiyat sunumunun ana teması yaptı. Parantezi kapatıyorum.

Ota Olimpiyat sunumunu yaparken, tüm salon Japon eskrim hamlelerini nasıl analiz ettiğini izliyor

Ota Olimpiyat sunumunu yaparken, tüm salon Japon teknolojisi ile kılıç hamlelerin analizini izliyor

Yuki Ota Buenos Aires’den iki sene sonra Japonya’ya tarihinin ilk altın madalyasını kazandırarak eskrim sporunda yeni bir çığır açtı.

Kaderin bir cilvesi olsa gerek Yuki Ota altın madalyasına ulaştığı günlerde Türkiye’nin ender olimpiyat şampiyonlarından Aslı Çakır Alptekin de altın madalyasını kaybediyordu. Aslı’nın 2012 Londra Olimpiyatları 1500 metrede kazandığı birincilik, dopingli bulunduğu nedeni ile tahkim kurulu kararı ile geçen ay geri alındı.

Yuki Ota eskrime 8 yaşında iken başlamış. Ailenin üç çocuğundan birisiymiş. Spora ilgisi yokmuş ve sadece bilgisayar oyunu oynamak istiyormuş. Babası ise eskinden beri kılıç sporuna tutkun. Baba, oğlunun istediği bilgisayar oyununu almış, ama önce oğluna “eskrimi öğreneceksin” şartını koşmuş. Sonra da elinden tuttuğu gibi o hoca bu hoca dolaştırmış. Kapılarda beklemiş.

Oleg Matseichuk

Oleg Matseichuk 1972 doğumlu bir Ukraynalı. 2003 yılında 40 yaşında iken Japon eskrim milli takımlarının başına teknik direktör olarak getirildi. Adını sanını bilen yoktu, kayda değer bir başarısı da yoktu.

Oleg ve öğrencileri ilk başarılarını İzmir’de aldılar. Türkiye’de yapılan Universiade 2005 Dünya Üniversite Yaz Oyunları’nda Japon erkek eskrim takımı flöre dalında İtalya ve Rusya’yı geride bırakarak şampiyon oldu. Japonya kadınlarda da kılıç dalında ikinciliği elde ettiler.

2005 Üniversite olimpiyatları bittiğinde madalya sıralamasında Japonya 56 madalya ile üçüncü, Türkiye 27 madalya ile sekizinci olmuştu.

Bir sonraki başarı 2007 dünya şampiyonasında kadınların ekip halinde flöre üçüncülüğünü kazanmaları ile geldi. 2008 Çin olimpiyatlarında Yuki Ota bronz madalya aldı. 2012 Londra Olimpiyatlarında erkek flöre ekip halinde gümüş madalya ile ikinci oldu. Bu yıl Temmuz ayında da Yuki Ota Moskova’da dünya şampiyonluğu tahtına oturdu.

Oleg “Mucizeler Hazırlanır” adlı bir kitap yazdı ve hikayesini anlattı. Anlattığına göre Japonya’da “malzeme” hazırmış, Oleg’e buradan bir mucize yaratmak kalmıştı.

Milli sporcu Chieko Sugawara Oleg’i şöyle tanımlıyor: “Oleg Japon eskrim sporunu stil olsun anlayış olsun kökünden değiştirdi. Ama herşeyi birden bire çöpe atmadı, Japonya’nın iyi kısımlarını bıraktı, muhafaza etti, eksik taraflarını güçlendirdi böylece bize ait yepyeni bir stilin doğmasını sağladı”.

"Mucizeler Hazırlanır"

“Mucizeler Hazırlanır”

Yazıya devam etmeden önce aşağıya koyduğum, Oleg’in Japon milli takımı için hazırladığı 1dakika 43 saniyelik bir YouTube videosunu izlemenizi öneririm.

Hem Japonya’da hem Türkiye’de eskrim

Oğlum Kaan 1.5 yıldır eskrime gidiyor. Mayıs 2014’de ürkek adımlarla başladığı bu spora ilgisi artarak devam etti. Suginami Belediyesi Eskrim Klübüne kaydoldu. Belediyenin spor salonunda her Cumartesi günleri antreman var. Ortalama 25-30 kişi gelir. Klüp ve hoca ücretleri antrenman masrafları da dahil ayda 4.400 Yen yani 110 TL. Saat başına 7TL’ye geliyor.

Ağustos ayında Kaan karımla beraber Türkiye’deydi. Boş kalmasın diye Ankara Eskrim Klübü ile Istanbul Tenis Eskrim Dağcılık (TED) klüplerindeki antremanlara ve yaz okuluna katılmasını sağladım. Bazı antremanları ben de izledim.

Gördüğüm şuydu: Ankara’da 50’yi aşkın çocuk ve genç o sıcağa karşın doğru dürüst bir kliması bile olmayan salonda canla başla saatlerce çalışıyorlardı. Çocukların velileri antrenman boyunca oradaydılar. Destekliyorlardı.

Istanbul TED’in şartları daha iyiydi ama biz orada iken hemen her gün sürekli elektrikler kesildi. Jeneratör olmasa hiç antrenman yapılamayacaktı.

Hocalar da tıpkı Japonya gibi. Hem Türk antrenörler var hem de Rusya ve Bulgaristan’dan gelenler. Mesela TED klübünün antrenörü, Japon milli takımlar teknik direktörü Oleg ile aynı ekipten.

Gördüğüm en önemli fark, Japonya’daki antremanlarda mutlaka ikili müsabakalara zaman ayırılıyor. Mesela geçen Cumartesi günü saat 5’den 9’a kadar sadece maç yapıldı. Dışarıdan hocalar, üniversite öğrencisi eskrim sporcu abiler davet edildi onlar minikler ile dönüşümlü olarak müsabaka yaptılar. Bir pistte yarışan çocuk, yandaki piste giderek orada sıraya girdi. Bu yolla yarışma tecrübelerini artırıyorlar.

Belediyemizin spor salonu ortadan ikiye ayrılmış, 5 ayrı pistte sürekli maç antremanı yapıyorlar

Belediyemizin spor salonu ortadan ikiye ayrılmış, 5 ayrı pistte sürekli maç antremanı yapıyorlar

Türkiye’de ise müsabaka azdı. Teknik ve kondisyon çalışma daha fazla idi. Belki de eskrim sahası(pist) sayısı yetersiz.

Ankara Eskrim Klübünden

Ankara Eskrim Klübünden

2020 olimpiyatlarını spora ilgisizliğimiz yüzünden kaybettiğimize inanıyorum. Toplum olarak sporcu yetiştirmeye prim vermiyoruz. Japonya sporla yaşayan bir ülke. Türkiye’de spora ilgisi olan genç çok ama teşvik ve ilgi yok.

Olimpiyatlar için hazırladığımız film aslında bunun bir göstergesi. Bu filmde her şey vardı: Simit vardı, çay vardı, kahve vardı, boğaz vapurları vardı, Ayasofya ile Sultanahmet vardı, alış veriş vardı, bond çanta ile sırıtarak yürüyen iş adamı görünüşlü insanlar vardı, boğazda balık tutanlar vardı, martılar vardı bir tek spor yoktu, sporu teşvik eden halk yoktu. Aksine Japon promosyon videosunda sadece spor ve seyirciler vardı. Burayı tıklayarak yeniden izleyebilirsiniz.

Japonya, Buenos Aires sunumu için yukarıdaki videodan farklı bir video hazırlamıştı. Sunumlarının 38inci dakikasından itibaren gösterdiler. Bu videoda Yuki Ota ile Oleg Matseichuk’da var. Tıklayın, videonun sayacını 38inci dakikaya getirin ve izleyin.

Bir sürü spor dalı ile haşır neşir oldum, bu denli vücudu çalıştıran, adrenalin zirvesi yaptıran, konsantrasyon, çeviklik, zeka ve koordinasyon gerektiren bir başka spor görmedim. Bir çocuğun yapabileceği, yapmaktan zevk alabileceği en iyi spor dalı.

Bir eskrim mucizesi Türkiye’de de olabilir mi? Belki. 2016 zor ama 2020 neden olmasın.

Eskrim ile ilgili aşağıdaki videoyu da izlemenizi öneririm.

 

 

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s