Yunanistan şoku Japonya’yı vurdu, Türkiye’nin yıldızı parlayabilir
Tıklayın yazılar posta kutunuza gelsin(üyelik bilgileri gizli tutulur). Günün fotoğrafında gene bir Japon fotoğrafçıyı tanıtıyoruz, yazının sonunda.
Yunanistan hükümeti 5 Temmuz’a kadar bankaları tatilde tutarak halkını kaosun içine attı, global piyasalarda şok yarattı.
Yunan vatandaşları bankamatiklerden (ATM) günde 60 Avro’ya kadar para çekebilecekler. Ülkedeki yabancılar için ATM’den çekilebilecek paraya bir üst limit getirilmedi.
Bu durum şu anda Yunanistan’da bulunan turistleri tehlikeye atar. Kendisi para çekemeyen birisi silah zoruyla bir turistin banka hesabını boşalttırabilir. Öte yandan alış veriş yapmak isteyen yabancılar için altın bir fırsat da sunuyor. Artık Yunanlıların Avro’ya erişmeleri mümkün değil, nakit paranın alım gücü yükselecek. Mal almak isteyen bir turist etiket fiyatından değil, istediği fiyattan, belki %50lere varan iskontoyla mal alabilir.
İki yıl önce Mart 2013’de Kıbrıs’da da bankalardan para çekmeye sınırlama getirilmişti. Günlük üst limit 100 Avro olarak belirlenmişti.
Yen fırladı, borsa %2.9 düştü
Japon finans piyasaları da Yunanistan’ın sermaye hareketlerine sınırlama getirmesine sert tepki verdi. Japon para birimi Yen bir ara Dolara karşı %1.3 değer kazanarak 122. 2’ye kadar yükseldi. Borsa ise günü %2.88 düşüşle kapadı. 10 yıllık hazine faizleri %0.03 düşerek %0.44’e geriledi.

Hisse senedi fiyatlarını kontrol eden bir Japon vatandaş
Bugün Japon şirket yöneticileri birliği başkanı Yoshi Kobayashi’nin konuşmacı olduğu bir toplantıya katıldım. Kobayashi aynı zamanda Mitsubishi Chemical Holding’in de yönetim kurulu başkanı.
Yunanistan krizi hakkındaki düşünceleri sorulduğunda “evet gelirken gördüm Nikkei endeksi 500 puan düşmüştü, doğrusunu söylemek gerekirse anlamıyorum, Yunanistan, hani kusura bakmasınlar ama, eti ne budu ne, ekonomik bir ağırlıkları yok. Bu nedenle paniğin geçici olduğunu düşünüyorum. Piyasalar toparlar” dedi.
Doğru söylüyor, ama atladığı bir şey var. Japon hisse senetlerini Yunanistan battı diye satan kimse yok. Sorun Yunanistan’ın Avro dışına itilmesi olasılığının iyice artmış olmasında. Bu durum Yen’in değer kazanması sonucunu doğurur. Japon ekonomisinin genel durumu hala pamuk ipliğine bağlı. Kurların son iki yıldır gevşemesi ekonomiyi canlandırmıştı. Yen tekrardan değerlenir ise Japon şirketlerinin karları azalır. Borsayı bu olasılığın gerçekleşme ihtimali üzerine düştü.
Bir başka risk senaryosu da şu: Yunanistan’ın fiilen temerrüte düşmesi, ardından da paralel bir para birimi geliştirmesi durumu, Avro bloğu içindeki diğer sorunlu ülkeleri yeniden gündeme getirecek. Portekiz, İspanya, hatta İtalya’yı konuşmaya başlayacağız.
Ne olacak, ne yapmalı
Mevcut durum geçicidir. Portekiz, İspanya, ve İtalya ekonomilerinde iyileşme var Yunanistan ile aynı kefede değiller.
Japon Yeni hızla ve kalıcı bir şekilde değerlenmeye devam etmez. Borsa’nın da toparlanması gerekir, özellikle 5 Temmuz referandumundan sonra.
Yunanistan’ın Avro’dan bu yaz çıkacağına ihtimal vermiyorum. Dün sermaye hareketlerine kısıtlama gelince de yazmıştım. Ama uzun vadede bu sıkıntıları hep yaşayacaklar. Bir noktada de-facto bir para birimi oluşabilir.
Şu anda Yunanistan’da iseniz adalarda falan, pazarlık ve alım gücünüz bir hayli yükseldi haberiniz olsun. Öte yandan asayiş riski de arttı dikkat edin.
Türkiye’nin yıldızı parlar
Dün akşam da yazdım. Yunanistan krizi Türk ekonomisinin dinamizmini bir kez daha gözler önüne serecektir. Hem sanayi de hem hizmet hem de tarım gibi sektörlerde dengeli bir eknomik yapısı olan, özel sektörü, demokrasisi sağlam bölgede istikrar içinde olup da refahını artırmayı becerebilen tek ülke Türkiye. Doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi hep yangın yeri. Bu durum iyi anlatılmalı.
Keskin ve derin bir AB mali krizi Türkiye’yi de vurur ama şu aşamada Yunanistan tüm AB’yi uçuruma itecek derecede büyük ve önemli bir ekonomi değil. Olan onlara olacak. Halk oylamasında da kemer sıkma politikalarını onaylayacaklardır. Başka çareleri yok.
Burada yazdıklarım yatırım tavsiyesi falan değildir. Bu yazıyı okuyup da menkul kıymet alım satımı yapmayın, banka veya menkul kıymet şirketlerinde çalışan ve kendini uzman diye tanıtanlara danışın.
Not: Bu yazıyı beğendiyseniz veya faydalı bulduysanız paylaşın. Aşağındaki sosyal medya linklerine (facebook, twitter, tumbler vs ) tıklayarak paylaşabilir veya başkalarına gönderebilirsiniz.