Japon şirketleri hakkında eksik ya da yanlış bilinen 10 şey

Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin. 

1. Risk almazlar- Yanlış. Tanımlayamadıkları riskleri almayı sevmezler. Yani maceraperest değildirler. Ama gerektiğinde çatır çatır hem de hiç de çekinmeden risk alırlar. Bu kadar doğal afetin olduğu bir coğrafyanın insanlarından başka türlü davranış beklemem zaten.

Osaka kökenli şirketler Tokyo merkezli şirketler göre daha tez canlıdır ve risk almayı severler.

2. Yatırımlar uzun vadelidir- Yanlış. Hemen sonuç almak isteyen şirket çok var. Doğal olarak işin başında her şey uzun vadedir ama yatırımlar verim ve getiri getirdiği sürece gerçekten uzun vadeli olur. Aksi takdire vade hızla kısalır. Hem zaten uzun vade kaç yıl, kısa vade ne kadar tanımı nedir?

3. Çok detaylı planlarlar, her şeyi incelerler- Eksik. Detaylı veri topladıkları ve sayfalar dolusu araştırma yaptıkları doğru ama bu yapılanlarla doğru orantılı plan ve hazırlık yoktur. Varmış gibi gözükse de nitelikli olmama olasılığı fazladır. Planların veya hazırlıkların daha önceden alınmış bir konsensüse karşı sonuç çıkma olasılığı azdır.

4. Yukardan aşağıya hiyerarşi, disiplin, ve kontrol edilerek yönetilirler- Hem yanlış hem de eksik. Yönetimde sözü geçenler orta sınıf müdürler olduğundan yönetim zaafı ve kaos olabiliyor. Bu nedenle karar alma mekanizması çalışamayabiliyor. Küçük şirketlerde biraz daha CEO’nun etkisi var. Şirket büyüdükçe çok başlılık artıyor. Örgüt yapıları kontrole uygun değil. “Corporate Governance” kavramı sıfıra yakın seviyede.

5. Globaldirler- Eksik ve yanlış. Bir avuç büyük ve meşhur firma dışındaki şirketler fazlasıyla yereldirler. Tüm dünyaya mal satabilirler ama gerçek anlamda global değildirler.

6.Yalan söylemezler- Eksik. Zorunlu hallerde yalan söylemekten çekinmezler ve bu konuda oldukça dürüsttürler. Japon kültüründe “Honne” ve “Tatemae” diye birbiri ile zıt ama birbirini bütünleyen bir kavram vardır. “Tatemae” biz’deki “takiye” ile aynı anlamdadır. Yani zorunlu hallerde veya genel durumlarda gerçek amaçlarını veya doğruları gizleyerek farklı mesaj verirler. Ama bu konuda dürüsttürler. “Tatemae yapıyorsun” dendiği zaman (eğer öyle ise) inkar etmezler.

7. Karar almaları uzun sürer- Eksik. Gerektiği zamanlarda hızlı karar alabilirler. Kararlar bir türlü alınamıyorsa ya niyetleri yoktur ya da ne yapacaklarını bilmiyorlardır.

8.Sözlerine sadıktırlar- Eksik. Şartlar değişince her şey yeniden müzakere edilebilir.

9. Her şey kurallara bağlıdır- Yanlış. Açık ve kesin olarak yasaklanmamış her şey serbesttir.

10. Süreklilik esastır- Eksik. Japon şirketleri çok sık reorganizasyon yapar. Bir işe bakan yetkililer sık sık değişebilir. Ama her zaman için işin takibi yapılacak şekilde görev teslimi yapılır. “Kurumsal Hafıza” vardır.

 

 

Yorumlar

  1. Çok güzel yazmışsın, hem akıcı, hem doğru, hem de gerçekten insanlar Japon şirketlerini yanlış tanıyorlar. Bence bu yazını televizyonda ekonomi programları yapan sunuculara da gönder, herkes faydalansın.

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s