Tokyo 30 yıl içinde yerle bir olacak

Japonya’da Deprem Araştırma ve Tanıtım Komitesi diye bir kuruluş var. Komite bugün Tokyo’nun da içinde bulunduğu Kanto bölgesinde önümüzdeki 30 yıl içinde 6.8 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığını %50-%60 arasında bulduğunu ilan etti.

Aynı komite 2013 yılında da Tokyo’nun hemen altındaki fayın harekete geçmesi ile 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığını önümüzdeki 30 yıl için %70 olarak bulmuştu (iki yıl geçtiği için 28 yıl kaldı herhalde).

Yani bu hesaba göre Tokyo’nun ya tabanı altımızdan kayacak, ya da şehrin içinde bulunduğu Kanto bölgesi yıkılacak. Seç, beğen. Kaçış yok.

Bu olasılıkları hesaplamak için 20 km’den uzun 110 aktif fayın hareketlerini izlemişler. Fayların incelenmesinin arkasında ise karmaşık, kapsamlı ve esaslı bir metod var (buradaki linkte). Deprem Araştırmaları Komitesi  Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı’na bağlı olarak çalışıyor ve üniversite hocaları, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşuyor. Olasılıkları verdikten sonra da idari makamlar ve sivil toplum ne kadar hazırlıklı olduklarını gözden geçirsinler diye eklemişler.

Ama bunlar olasılık hesabı. Olasılık ise haylice matematiksel bir kavram da olabilir, “arkadaş ben bilmiyorum” demenin kulağa bilimsel ve otoriter geleni de. Komitenin verdiği deprem olasılığı, “biz bilmiyoruz ama olabilir” cümlesine ciddiyet kazandırma amacı ile bulunmuş bir olasılık.

30 yıl içinde 7 büyüklüğünde deprem olasılığı %70 demekle her an bir M7 depremi olabilir demek bana göre aynı şey. “30 yıl” ile “%70” rakamları bazı mühendislik hesapları için gerekli olabilir. Araştırmanın günlük yaşam içinde boğuşan vatandaş açısından önemi her an depreme hazırlıklı olmaları gerektiğini hatırlatması.

Olasılıklar Haritası

Olasılıklar Haritası(kaynak: jishin.go.jp)

Bugün, veya yarın veya gelecek yıl bilmiyoruz ama bir gün bu şehir büyük bir depremle yerle bir olabilir. Önleminizi alın, hazırlıklı olun. Japonya ve Tokyo ziyareti yapmak isteyip de sürekli erteleyenler de bir an önce gelin, gezin, görün.

Bazen böyle tahminler Türkiye’de oluyor. Bir hoca veya profesör ünvanlı uzman çıkıyor “bu hafta sonu İstanbul’da 7 şiddetinde deprem olacak” diyor. Bu demeçler biraz daha gayrı ciddi ama gene de faydalı. İstanbul’da büyük bir deprem riski var ve  halkı bilinçlendirmek ve depreme karşı farkındalık yaratmak gerek.

Japonya, Türkiye’ye göre daha sık ve şiddetli sallanır. Mesela Mart ayında 79 tane 4 ve üzeri deprem olmuş. Bunlardan 6 tanesi 5’in üzerinde. Bir tanesi 5.8. Şubat ayında 4 üzeri depremler 108 tane. Arasında 6.9, 6.7, 6.3 var. 6 tane de 5 üzeri. Her ay bu şekilde sürüyor.

kaynak: jishin.go.jp

kaynak: jishin.go.jp

Tokyo’da artık bütün gökdelenlerde izolatör, damper gibi deprem enerjisini kontrol eden veya sönümlendiren sistemler var. Bireylerin oturduğu evlere kadar girdi bu teknoloji. Türkiye’de kentsel dönüşüm de aynı sonuca ulaşmaya çalışıyor. Umarım yarı yolda kalmaz. Istanbul için ciddi ve güzel deprem önleme çalışmaları var.

Bizim evin bir kaç bölgesinde bir haftalık erzak depoladım. Su, fener, ilaç, pil, bol miktarda makarna, izci yemeği, yakıt, portatif tuvalet, ve saire. Tokyo’da ve İstanbul’da yaşayan okurlarıma tavsiyem kendinize birer deprem kiti oluşturun. Nasıl olursa deprem olacak. Depremden sonra pişman olmayın.

Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin, internet sansürlense de okuyabilin (bilgileriniz gizli tutulur)

Yorumlar

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s