Japonya’da seçim günü
Japonya’da 21 Temmuz Pazar günü Senato meclisi seçimleri var. İktidardaki Liberal Demokrat Parti bu sınavdan (LDP) güçlenerek çıkacak ve Yeni Komeito Parisi ile beraber kurdukları LDP-NKP Cephesi Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’da da çoğunluğu elde edecek. Yarından sonra Başbakan Abe bir üç yıl daha seçmenler ile yüzleşmek zorunda değil.
Japon Senato’sunda her üç yılda bir yarısı yenilenen 242 sandalye var. Bu seçimlerde de 121 meclis koltuğu yeni sahibine kavuşacak. LDP 78, NKP ise 11 adayını yarıştırıyor.
LDP ve Yeni Komeito Partisi’nin görücüye çıkmayan, yani 2016 yılına kadar görevde kalacak olan üye sayısı 59. Çoğunluğu elde etmek için 122, Anayasa değişikliğini yapabilmeleri için de 162 sandalyeye ihtiyaçları var. Yani ikilinin tüm adayları seçimi kazansa bile toplamda 148 edecekler ki bu da üçte iki çoğunluk için gerekli 162’nin çok altında. Bu nedenle Anayasa Reformu LDP seçimlerden büyük bir zaferle çıksa bile zor.
Japon seçimlerinde seçmenler iki kere oy kullanıp hem adayı hem de partiyi seçiyorlar. 121 koltuktan 73’ü direkt adaylara verilen oylarla dolacak. 48 sandalyenin yeni sahipleri ise nispi sisteme göre dağılan parti oyları sonucu belli olacak.
LDP’nin Japonya genelinde oylarında düşüş var. Mesela son 2012 Temsilciler Meclisi seçiminde toplam 16.6 milyon oy aldılar. Neredeyse aldıkları en düşük oy oranı. Büyük farkla kaybettikleri 2009 seçimlerinde 29.8 milyon nispi oy almışlardı. Eğer yarınki seçimlerde de nispi oylar Aralık 2012’daki gibi oluşursa 48 sandalyeden en fazla 18ini alırlar.
Adaylara gidecek olan 73 sandalyeden 31’i tek bir üyenin meclise girebileceği bölgelerden. Japon Demokrat Partisi’nin yarattığı hayal kırıklığından dolayı bu 31 tek adaylı bölgeden 25 ila 30 arasını LDP alacaktır. 10 bölgede iki aday Senato’ya girecek ama her parti tek aday yarıştırıyor. Benzer şekilde LDP’nin diger bölgelerdeki aday dagılımına bakınca- ki bu hesap bir çeşit Sudoku oyunu gibi- 65 adaylarının seçilebileceğini görüyorum.
YKP’nin 11 adayından 10’u meclise girer. Dolayısı LDP-NKP cephesi bu seçimden 75 üye çıkaracak gibi. Eldeki 59 ile birleşinde toplam sayıları 134’e ulaşır ve hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da iktidarı ele geçirmiş olurlar.
Eğer LDP oylarında artış sağlar ve 65’den fazla adayı seçilirse bu beklenenden de büyük bir başarıdır.
Seçimlerden beklediği başarıyı bulan Başbakan Abe, Abenomiks denilen ve Japonya’yı yeniden ekonomik açıdan ayağa kaldırması beklenen politikalarının yapısal reform ayağına hız verecektir.
Yalnız burada şöyle bir problem var, bu yapısal reformların tam olarak içi doldurulmuş değil. Ortada pek çok laf dolaşıyor ama TPP (Trans Pacific Partnership) dışında somut bir şey yok.
Aksine Abe’nin Ekim ayında yasalaşması görüşülecek olan Tüketim Vergisi artışını erteleyeceği konusunda bir beklenti oluşmuş durumda.
Böyle bir karar mali disipline darbe vuracağı için pek iyi olmayacaktır. Abe’nin bugüne kadarki performansı çok iyiydi. Ama her zaman yapısal reformalar konusunda 21 Temmuz seçimler sonrasına yönelik bir beklenti vardı.
Kısaca, Japon Başbakanı Abe için asıl zor dönem yarından sonra başlayacak.
Japon seçimleri ve Abenomiks ile ilgili diğer yazılar
16 Aralık seçimlerinden önce yazdığım yazı “Japonya iktidar değişikliğine gidiyor”
Japon Merkez Bankası’nın kararları üzerine yazılan “BoJ Kuroda- Ne yaptı, ne yapmadı? Doğrular ve yanlışlar“
Yorumlar