Japonya’da iktidar partisi seçimlerden zaferle çıktı, asıl sınav bundan sonra

Başbakan Shinzo Abe’nin liderliğinde Liberal Demokratlar (LDP), bugün yapılan 2013 Senato Meclisi (Üst Meclis) seçimlerinden, beklendiği gibi zaferle çıktı. LDP, 78 adayının 65’ini parlementoya sokarken iktidara destek veren Yeni Komeito Partisi’nin (NKP) 11 adayının tamamı meclise girmeyi başardı. Bu sonuçla LDP-NKP cephesinin Senato’daki sandalye sayısı 108’den 135’e çıktı ve salt çoğunluğu açık farkla sağlamış oldu.

Geçen Aralık ayındaki Temsilciler Meclisi erken genel seçimlerden yenilgiyle çıkan ve iktidarı kaybeden Demokratik Japonya Partisi (DPJ) bu seçimlerde de hezimete uğradı ve 17 sandalye kaybederek Üst Meclisteki varlığını 86 üyeden 59’a düşürdü.

Seçimlerden önce  LDP’nin 65 adayını parlamentoya sokacağını, nispi oylardaki düşüş trendi göz önüne alındığında en fazla 18 üyesinin bu yolla seçileceğini, tek adaylı 31 bölgenin 25 ila 30’unu kazanacağını tahmin etmiştim. Belkediğim gibi LDP 65 sandalye kazandı, nispi oylarla 18 meclis üyeliği kazanırken 31 tek adaylı bölgein 29’unu aldı.

Seçimlere 11 adayla katılan NKP’nin 10 üye çıkaracağını öngörmüştüm, 11 adayın tamamı seçimi kazandı.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Seçim tahminlerini yapan yazım için tıklayın

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Seçimi kazanan LDP adayı Maruyama zaferini kutlarken

Seçimi kazanan LDP adayı Maruyama zaferini kutlarken

Abe üçte iki çoğunluğu sağlayamadı ama kontrolü tamamen ele aldı

Hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da çoğunluğu sağlayan LDP-NKP ittifakı kontrolü tamamen ele aldı. Bundan sonra başbakan Abe bir üç yıl daha seçmenler ile yüzleşmek zorunda değil.

LDP’nin, Abenomiks denilen ve Japonya’yı yeniden ekonomik açıdan ayağa kaldırması beklenen politikalarının yapısal reform ayağına hız vermesi beklenecektir. Bugüne kadar sadece gevşek para politikası ve ek bütçe harcamalarını gördük. Abe hızlı ve cesur kararlar alarak ekonomiye yönelik beklentileri iyileştirmeyi ve döviz piyasasında Japon para birimi Yen’i rekabetçi bir seviyeye getirmeyi başardı.

Ama asıl önemli olan ve Japonya’yı yeniden uzun vadeli ekonomik büyüme trendine sokacak olan yapısal reformlar konusunda somut bir şey yok. Ortada pek çok laf dolaşıyor ama TPP (Trans Pacific Partnership) dışında tam olarak içi doldurulan kavram yok.

Ayrıca Abe’nin Ekim ayında yasalaşması görüşülecek olan Tüketim Vergisi artışını erteleyeceği konusunda bir beklenti oluşmuş durumda. Ben bu verginin erteleneceğine çok fazla ihtimal vermiyorum. Böyle bir karar mali disipline darbe vuracağı için iyi olmayacaktır. Abe de bunun farkında.

Oy kullanma oranı düştü

Nikkei gazetesinin tahminine göre oy kullanma oranı bu seçimde %52.61 olarak gerçekleşti. 2010 seçimlerinde %57.92 olmuştu. Geçen Aralık ayındaki Temsilciler Meclisi seçimlerinde de oy kullanma oranı düşmüştü.

Bunun nedeni ana muhalefet partisi olması gereken Demokrat Japon Partisi’nin iktidarda kaldığı yegane üç yılda büyük bir hayal kırıklığı yaşatmış olması. Japonya’da muhalefet seçmeni sandığa gitmiyor.

Bu durum LDP’nin cesur politikaları hayata geçirmesini etkilemeyecektir ama kritik konularda sorun yaratabilir. Mesela nükleer reaktörlerin yeniden devreye alınmasını zorlaştırabilir.

Japonya’daki 54 nükleer reaktörden sadece iki tanesi halen faliyette. 2011 depremi akabinde meyada gelen Fukuşima felaketinden sonra tüm reaktörler durdurulmuştu. Elektrik enerjisinin %30’a yakınını nükleer santrallerden karşılayan Japonya doğal gaz ithalatına yüklenmiş bu durum da ticari dengelerini bozmuştu. LDP nükleer reaktörlerin en azından üç tanesini daha devreye sokmayı istiyor.

Bir başka sorunlu konu da anayasa değişikliği. Abe İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD tarafından yapılan anayasasını değiştirmek istiyor. Anayasa değişikliği için gerekli üçte iki nitelikli çoğunluğu Temsilciler Meclisi’nde sağlamış durumda. Senato’da ise bu çoğunluğa sahip değil.

Yeni anayasa bireysel özgürlükleri kısıtlayan değişiklikleri içeriyor bu nedenle de LPD’ye destek veren Komeito’da olmak üzere kitlelerden tepki çekiyor. Eğer başbakan dikkatini ve enerjisini ekonomiyi düzeltmekten ayırıp anayasa değişikliğine odaklarsa sağladığı güven ortamını hızla yitirebilir.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Yeni anayasa önerisi hakkındaki yazı için burayı tıklayın

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Abe’nin balayı dönemi en fazla 6 ay

LDP’nin 21 Temmuz seçimlerinden zaferle çıkması beklenen bir sonuçtu. Artık piyasalar icraata bakmaya başlayacak. Başbakan Abe’nin hızla radikal reformları hayata geçirmesi, Japonya’yı nasıl deflasyondan kurtarıp yeniden büyüme trendine taşıyacağını göstermesi gerek. Bu işi için ise çok fazla zamanı yok. 2014 Nisan’ında devreye girecek %3 tüketim vergisi artışı için son karar bu Ekim ayında verilecek. Vergi artışının yasalaşması durumunda beklentiler ekonominin, 2014 birinci çeyreğinde %4 kadar daralacağı yönünde. LDP ek bütçe ve para politikaları ile bu dönemi aşmayı deneyecektir ama yapısal reformların ne olduğunun ve nasıl uygulanacağının açıklığa kavuşması gerek. Japon Başbakanı Abe için asıl zor dönem bugünden sonra başlıyor.

Bu durum Türkiye’yi de yakında ilgilendiriyor. Japonya’nın büyüme stratejisinin bir iç pazar bir de dış pazar ayağı var. Sanayi ve Ticaret Bakanı Motegi’nin dış pazar konusundaki sunumunu dinleyince Türkiye’nin, Japonya’nın global piyasalardaki büyüme stratejisinin motoru olabileceğini gördüm. Tabii bu durum kamu ve özel sektör tarafından algılanabilir ve ona uygun politikalar üretilip hayata geçirilebilirse.

Hisseler artar, dövizde sert hareketler olabilir ama kalıcı gevşeme beklenmemeli

Bu haftadan itibaren Japonya bilanço dönemine giriyor. Seçimler de aradan çıktığı için hisse senetlerinin yeniden artış trendine girme olasılığı yüksek. Dövizde ise sert hareketler olabilir ama kalıcı bir gevşeme beklememek gerek. Yıl başında beri dolar paritesi için 100 seviyesini, Euro için 125-127 bandını öngörüyordum. Euro bu seviyenin biraz üzerinde hareket ediyor ve bu konumunu korumaya devam edebilir.

Uyarı: Bu yazı yazarın kişisel görüşlerini aktarmakta olup, içindeki bilgi, yorum veya haberler yatırım danışmanlığı, ya da hisse senedi, döviz, ve benzeri araçlara yapılacak bir tavsiye kapsamında değildir. Bu yazıda yer alan bilgilere ve görüşler çeşitli kaynaklardan derlenmiş olup, doğruluğu veya güvenilirliği konusunda bir güvence verilmez. Kısacası bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s