ICCI 2013
Geçen hafta 24-26 Nisan arasında ICCI 2013 fuarına katıldım.
Beraberimdeki şirket, IMV Corporation, daha önce yurt dışında benzer fuarlara katılmış. ICCI 2013’ü diğer deneyimleri ışığı altında değerlendirdiler. Ben onlarca fuar gezdim ama ilk defa ziyaretçi değil katılımcıydım.
Fuardaki tek bağımsız Japon standı bizimki idi. Japonya’yı da temsil etmiş olduk.
Pürüzsüz bir organizasyon
IMV, değişik fuar deneyimleri arasında ilk defa cihazların teslimi, standların kurulması, ihtiyaçların temini gibi konularda “sorunsuz” bir fuar yaşadığını ifade etti.
Açılıştan bir gün önce, 23 Nisan sabahını standı kurmaya ayırmıştık. Erkenden gittik. En azından yarım gün alır, küçük-büyük bir sürü prüz çıkar diye bekliyorduk.
Çıkmadı. Biz geldik dedik, 5 dakika sonra fuarda sergilenecek aletler teslim edildi. Standın içine yerleştirilecek mobilyalar zaten konmuştu. Elektrik istemeyi unutmuşuz ama görevlilere söyleyince halledildi. Aç kapa yerleştir 3 saat içinde işimiz bitmişti.
Fuarın diğer kısımlarında ve özellikle büyük standlarda hummalı bir çalışma vardı. Hatta bazılarına bakıp, nasıl bir gün sonraki açılışa yetiştirecekler diye düşündüm. Ertesi gün geldiğimizde pırıl pırıl ve gıcır gıcır bir fuar ile karşılaştık.

(Fuardan bir görüntü) 23 Nisan öğle vakti böyleydi

(Fuardan bir görüntü) 24 Nisan sabahı böyle olmuştu
IMV’nin katıldığı diğer fuarlarlara günde 9000 ila 10.000 ziyaretçi gelirmiş. Günde yaklaşık 8000 kişinin gezdiği tahmin edilen ICCI 2013 benzer büyüklükte bir organizasyonmuş. Katılımcı sayısı yüksekti.
Fuar alanı (Istanbul Fuar Merkezi), Tokyo’daki fuarlara ev sahipliği yapan Yokohama Pacifico, Tokyo Big-Sight, Makuhari Messe’den hem alan olarak hem de hacim olarak daha küçük. Ama ölçek farkını göz önüne almak gerek. Şubat ayındaki CPPI 2013’ü gezmek için Yokohama Pacifico’ya dört günde 62.597 ziyaretçi gelmişti (günde yaklaşık 15.500 kişi).
ICCI 2013’ü Sektörel Fuarcılık organize etti.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
CIPA 2013 dijital kamera yazısı burada,
Güneş enerjisinin kalbi PVJapan fuar yazısı için burayı tıklayın
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Rüzgar ve doğalgaz ağırlıklı, Japonya yok
Güneş enerjisi fuarı Solarex Istanbul bir hafta önce bittiği için ICCI 2013’de güneş yoktu. Rüzgar, geotermal, doğalgaz ekipmanlarının ağırlıklı olduğu bir sergiydi. Avrupa firmaları çoğunlukta idi, Japonya Japon şirketleri olarak yoktu.
En azından Sinop nükleer santrali ihalesini kazanması beklenen MHI’ın bir standı olmasını beklerdim. Akkuyu’yu yapan Rosatom büyük bir stand ile fuarda idi.
Sadece MHI değil, enerjide, özellikle rüzgar ve doğalgazda büyük JGC, Chiyoda, MHI, KHI, INPEX gibi fimların, veya jeotermaldeki Toshiba ve Fuji Elektriğin bulunmasını beklerdim.
Ancak gene de Vestas gibi Japonların ilgilendiği şirketler fuarda vardı.
Bilmeyenler, veya unutanlar için hatırlatalım Ağustos 2012’de Japon MHI, Vestas ile stratejik bir ortaklığa gidecek söylentileri yayılmış, mali sıkıntı yaşayan Vestas hisseleri tavan yapmıştı. Daha sonra iki şirket arasındaki görüşmelerden somut bir şey çıkmamış, Ocak 2013’de de bir anlaşma olmayacağı haberi gelmişti (Bloomberg raporu için burayı tıklayın).
MHI, Vestas’ı almaktansa açık deniz rüzgar tirbünlerini kendi imal etme yolunu seçti.
Açılış panelinde Enerji Bakanı Taner Yıldız ile enerji sektörünün üreticileri bir araya geldiler. Yatırımcıların bir anlamda içini döktüğü bir panel oldu. Bakan Yıldız özellikle rüzgar enerjisi yatırım teşviklerinde neden sektörün kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini ve bu yüzden Almanya gibi ülkelere kıyasla teşvikleri sınırlı tuttuklarını açıkladı.
Bu konuda Bakan Yıldız’a hak veriyorum. Almanya’da çok yenilenebilir enerji yatırımı oldu ama verilen teşvikler ile ihtiyaç arasında bir fark var ve ben Almanya’nın bu durumdan çok memnun olduğunu sanmıyorum.
Bir Sektörel Fuarcılık inovasyonu B2B toplantıları
Fuar boyunca organizatör firma Sektörel Fuarcılık katılımcıların birbirlerini keşfetmelerini sağlamak amacı ile B2B toplantıları organize etti.
Biz çok faydalandık. IMV ilk defa kullandığı bu tertibin bir inovasyon olduğunu ifade etti.
Ulaşım sorundu. Otelimiz, Holiday Inn Airport her yere uzak. Ama fuarın bir metro istasyonuna yakın olduğunu ve fuar alanına metro ile gidilebileceğini kimse bize söylemedi. Istanbul’un ulaşım sorununu mutlaka ve ivedilikle halletmesi gerek. Hele olimpiyatları istiyorsa.
IMV standına umulanın çok üzerinde ilgi oldu. Istanbul depreme bir çözüm istiyor, öğrenmek istiyor. Bu bizim hoşumuza gitti.
Arada sırada ilginç sürprizler oldu. Mesela, komşumuz bir Kore firmasıydı. Çalışanları her gün Bento (içinde yemek konmuş kutular) sipariş veriyordu. Tanesi Yen bazında 1500 Yen civarında. Tokyo’da bentoların 350 Yen ila 500 Yen arasında değiştiğini düşünürsek çok pahalı idi. Zaten kafeteryaya gitse aynı fiyata daha çeşitli ve leziz yemek var. Neden Bento tercih etti anlamadık.
Bir sabah geldik ve buzdolabımızda büyük şişe bir Coca-Cola bulduk. Allah allah nedir bu dedik. Japonlar anlamıyor böyle şeyleri kısa devre oluyorlar. Sonra bir saat sonra yan taraftan çıtı-pıtı bir hanım gülerek geldi ve dolabı açarak kolayı aldı. Akşam sıcak oluyor onun için kolayı koymuş. Japonlar ikinci kez kısa devre oldular. Sevil ismindeki hanıma söyledim en azından bir teşekkür etti, bir de kola ikram etti.
Reblogged this on yasarnorman.
Fuarda az sayıda Japon katılımcı konusunu araştırdım, karşıma şöyle bir tablo çıktı: Sadece Japon değil, Çin dışında Asyalı katılımcı azdı. Gerçeten de öyleydi. Mesela Koreli firma yoktu. Sebebi Avrupalı üreticilerin erkenden fuar standlarını kapatmış olmaları, Çin ve Tayvandan hatırı sayılır bir katılım gelmwsi. Bu sene ya fuar organizatörlerinin avrupalı ce çinli acentaları çok iyi çalıştı, ya da Avrupa’daki mali krizden etkilenen üreticiler son umut olarak erkenden bu organizasyondaki yerini sağlama alarak Türkiye pazarındaki sesini garantilemek istedi.
Siz ne düşünüyorsunuz?