Nerede bu Japonlar?

Tıklayın ve kayıt olun yazılar posta kutunuza gelsin(üyelik bilgileri gizli tutulur).

Kapadokya’da otel işleten bir arkadaşım var. Geçen gün görüştük. Bu sene buralara Japon gelmedi dedi.

Yıllardır rehberlik yapan, işinde “marka” olmuş bir başka dostum Japoncacı rehberler kan ağlıyor hiç Japon yok dedi.

Japon ve Türk sermayeli Turizm ve seyahat firmalarından aldığım duyumlar bu yıl Türkiye’ye Japon turist gelmiyor tezine destek veriyor.

İki hafta önce Ankara’da idim. Şehir merkezindeki Sheraton otelinde normal sayıda Japon gördüm. İş adamıydılar.

Geçen hafta İstanbul’da idim. Hafta sonu turistik mekanlara da gittim. Gördüğüm, bir tek Japon vardı o da benim karımdı. Bir-iki Koreli, üç-dört Çinli de vardı.

Bu hafta Bodrum’a geldim. Buralarda zaten hiç bir zaman Japon olmadı. Gene yoklar.

Resmi verilere göre %30 azalma var

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yılın ilk 6 ayında Türkiye’ye 54.962 Japon gelmiş.  Geçen sene 79.204 Japon gelmişti. İki sene önce ise 98.534. Geçen yıla göre %30.6, 2013’e göre ise %44 daha az Japon ziyaret etmiş Türkiye’yi.

Ben bu yılın ilk 6 ayında gelen yaklaşık 55 bin rakamını çok iyi buluyorum. Duyumlarım geçen yıla göre %50-%70 daha az turist olduğu yönünde idi, hala o yönde bilgi alıyorum. Ama veriler daha iyi bir profil çiziyor.

Türkiye bir ara 200 binlere ulaşan Japon ziyaretçi sayısını iki ülke arasındaki yakınlaşmaları da dikkate alarak 400 binlere çıkacağını umuyordu. Ama gelinen nokta tam tersi bir yerde.

Peki ama 6 ayda Türkiye’yi ziyaret etmiş gözüken 54.962 Japon nereye gitti? Kapadokya’da yoklar, İstanbul’da yoklar, Ankara’da olan sadece iş adamı. Ege ve Akdeniz’de yoklar. Nerede bu Japonlar? Bilen gören varsa söylesin.

Hiç kimse mecbur kalmadıkça kendini tehlikeye atmaz

Bu yılın Şubat ayında IŞİD elinde rehin tuttuğu biri gazeteci iki Japon vatandaşını kafalarını keserek infaz etmişti. Japonya’yı da “bundan sonra korkun” diyerek tehdit etmişti. Dış İşleri Bakanlığı Türkiye’nin güneydoğusu ile Suriye sınırını “kırmızı bölge” ilan etmiş gitmeyin uyarısı çıkarmıştı.

Aklı başında hiç bir kimse kendini güvende hissetmediği bir yere cebinden para harcayıp ailesini de alarak gitmez. Geçmiş terör olayları sonrası Japon turistlerin seyahat tercihleri bu yazdıklarımı doğruluyor.

2001- 11 Eylül saldırıları

Terör örgütü El Kaide’nin 11 Eylül’de New York’daki Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerine yaptığı intihar saldırısı sonrası ABD’yi ziyaret eden Japon turist sayısında %60 düşüş kaydedildi. Hawaii’ye giden turist sayısı %64 düştü. 2000 yılında 1.8 milyonu Hawaii olmak üzere 5 milyon Japon ABD’yi ziyaret etmişti. Bir daha o seviyelere ulaşamadı ama çok yaklaştı.

2002 ve 2005 Balİ terör saldırıları

Endonezya’nın turizm cenneti, Japon ve Avusturalyalı turistlerin gözdesi Bali adasında 12 Ekim 2002 tarihinde bir restorana intihar saldırısı düzenleyen teröristler ikisi Japon 202 kişiyi öldürdüler. Bu saldırı Usame Bin Ladin tarafından desteklendi. 2005 yılında gene Bali adasında düzenlenen bir terör saldırısında biri Japon 20 kişi hayatını kaybetti, 129 kişi yaralandı.

2002’deki saldırı sonrası Bali’ye gelen Japon turist sayısında %75’e varan azalma oldu. Mesela Mayıs 2002’de Bali’yi 26 bin Japon turist ziyaret etmişti, bir sene sonra Mayıs 2003’de sadece 5.898 ziyaretçi geldi. Terörist saldırılardan önce 2001 yılında Bali 611.314 Japon’un akınına uğramıştı. 2003 yılında sadece 185.751 Japon ziyaretçi geldi. Zaten bir daha Bali Japonların gözünde iflah olmadı. 2014 yılında 218.818 kişi gitmiş.

2003 Tayland terör saldırıları, 2006, 2011 gösterİlerİ

2002’deki Bali saldırılarılarının ardından Tayland’da da terör olayları oldu. 2003 Mayıs ayında Tayland’da islami intihar bobmacısı yakalandı. Güvenlik tedbirleri artırıldı. Sonuçta terör bu ülkeye olan Japon turizmini vurdu. Ay bazında %54lere varan düşüşler oldu. Ayrıca Tayland’daki politik kriz, askeri idare, gösteri ve çatışmalar da Japon turist sayısı etkilendi. 2011 yılındaki gösterilerde Reuters fotoğrafçısı Muramatsu-san vurularak öldürülmüştü.

Gene de Tayland Japonlar arasında popüler olmaya devam ediyor. 2014 itibari ile Japon turist sayısı eski yüksek seviyesine geri döndü. Ama dünkü patlamalardan sonra yeniden olumsuz etkilenecektir.

2001 SARS salgını Hong Kong, Taiwan, Singapur’a olan etkİLERİ

SARS salgını ilk olarak Hong Kong’da çıkmış, daha sonra Asya’daki diğer ülkelerde de sıçramıştı. 2003 yılında Hong Kong’a gelen Japon ziyaretçi sayısı %90, kumarhane cenneti Makao’ya gelen turist sayısı ise %82.5  düşmüştü. Salgın geçtikten sonra Hong Kong eski seviyeleri olan 1.3 milyon turisti yakaladı. Makao 2000li yılların başındaki seviyelerinin iki buçuk katına kadar ulaştı.

2012 yılı Çin’deki Japonya karşıtı gösteriler

Japonya ile arasında çıkan adalar krizinde Çin’de Japon karşıtı gösteriler olmuş, Japon malları yağmalanmıştı. Bu olayların sonucu Çin’e giden Japon Turist sayısı %30 düştü. Sonraları da yavaş yavaş düşmeye devam etti. İki ülke arasında ilişkiler limon, itişmeler hala devam ediyor. Japon turist sayısı eski 3 milyon seviyesinde değil ama gene de bir SARS krizinin yarattığı tahribat olmadı. Ayrıca Japonya’ya gelen Çinli turist sayısı rekorlar kırıyor bir anlamda Japonya’yı kurtarıyor.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Japonya’daki Çinli turist yazısı için burayı tıklayın

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

1997, 2005, 2006 Mısır katliamları

17 Kasım 1997’de gene dinci bir terör örgütü Mısır’ın Luxor harabelerini gezen turist gurubuna ayrım gözetmeksizin saldırmış, 10’u Japon 58 ziyaretçiyi öldürmüştü. Ölen Japonlardan iki tanesi balayı gezisine çıkmış yeni evli bir çiftti. Olayı anlatan kaynaklara göre turistleri harabelere sıkıştıran teröristler kurbanlarını 45 dakika boyunca otomatik silahlar ile taramışlar, bazılarını kasap bıçakları ve palalar ile parçalamışlardı.

İslami terör 2005 yılında Mısır’ın turistik beldesi Şarm’ı vurdu. Çoğu Mısırlı 88 kişiyi katletti. Bu olaydan bir yıl sonra 2006 yılında gene bir tatil beldesi olan Dahab’da gene İslami terör vardı. 23 turist öldürüldü. 2005 ve 2006 terör olaylarında ölenlerin arasında Japon yoktu diye gözüküyor.

Sadece Japon değil tüm turistler emniyeti tercih edecektir. Dinci terör silahını Müslüman ülkelerdeki tatil beldelerine çevirerek hem bu ülkelerin önemli bir gelir kaynağından mahrum kalarak fakirleşmelerini sağlıyor, hem de aynı dini inanışı paylaştıkları için o ülkelerin halkı ve hükümetlerini töhmet altında bırakarak dünyadan izole olmalarına sebep oluyor.

Japonya ile Türkiye arasında sadece turizm değil, nükleer ve sanayi alanlarında da önemli işbirlikleri bekleniyordu. Turizm bir darbe yedi. Veriler %30’a varan kayıpları gösteriyor.

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s