Olimpiyatlar yeniden Tokyo’da
Burayı tıklayın Japonya Bülteni dogrudan posta kutunuza gelsin
Bugün 7 Eylül. Benim 50. doğum günüm. Gene böyle bir Cumartesi günü gece saat 10’da Ortaköy Şifa Yurdu Hastahanesinde dünyaya geldim. Boğazın en güzel yerindedir. Bugün Alarko Holding Genel Müdürlüğü’ne ev sahipliği ediyor.
Doğduğum bu şehrin olimpiyat tacını giymesi benim için büyük bir hediye olacaktı. Olimpiyatlar için de kazanç. İstanbul çok yaklaştı.
27 Nisan’da bloga koyduğum ilk Istanbul 2020 yazısının sonunda “Hangi şehrin olimpiyatları alacağı konusunda benim bir şüphem yok. Sonuçlar açıklandığı gün tahminimi ve neden bu kadar emin olduğumu da buraya yazacağım” demiştim.
Istanbul’un kazanmasını umuyor, istiyordum.
Aday şehirler arasında olimpiyatları sorunsuz düzenleyecek tek Tokyo var. Ayrıca Asya’da yeni bir dönem başlıyor. Bu dönem bugün yarın bitecek bir dönem değil. On yıllarca sürecek bir dönem.
Tıpkı 1964 yılındaki Tokyo olimpiyatları gibi. Gelişmişlik açısından o günlerde dünya sıralamasında bugünkü Türkiye’nin de gerisinde olan Japonya olimpiyatlar ile yeni bir döneme adım attı ve bu sınavdan alnının akı ile çıkarak Asya çağını başlattı.
1992 Barselona olimpiyatları İspanya’nın demokrasiye geçişinin taçlanması oldu.
Istanbul tabii ki sorunsuz bir olimpiyat düzenleme kapasitesine sahiptir. Şüphem yok. Kimsenin de olmaması gerekir. Ama “başarılı olimpiyat” sadece fiziki düzenleme değil. Olimpiyatların bir ruhu, bir amacı var. Türkiye’nin önündeki en büyük engel özellikle doping konusunda o ruha aykırı davranıyor olmasıydı herhalde.
Japonya 1924 yılından beri olimpiyatlara katılıyor. Bugüne kadar tek bir sporcusunda bile doping bulunmadı. Doğrusunu isterseniz ben bugüne kadar olimpiyat dışında da doping yapmış tek bir Japon sporcusu görmedim, duymadım.
Sporcu ahlakı, ‘fair play’ gibi konularda spora ve olimpiyatlara yaptıkları katkılar büyük. Spora ve sporcuya hürmet gösteriyorlar, el üstünde tutuyorlar.
Olimpiyatlar bugüne kadar Istanbul’a gelmek istedi ama biz altyapı olarak hazır değildik. Bugün hazırız ama bu kez olimpiyat ruhunu içselleştirmemiz gerekiyor. O da bir gün olacak inşallah. O zaman olimpiyatları daha fazla evinden ırak tutmayacaklardır.
İstanbul olimpiyatlara anlam ve gelecek, dünyaya umut verebilecek bir olimpiyat düzenleyebilir. Herkesin bu umuda ihtiyacı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu dönem de bugün yarın bitecek bir dönem değil. On yıllarca sürecek bir dönem. Eksiklerimizi görüp 2024 için yeniden talip olalım.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri zor bir karar aldı. Istanbul seçilseydi cesur bir karar olacaktı. Emniyetli yolu seçtiler. Hayırlı olsun.
2020 olimpiyatları hakkında Japonya Bültenindeki diğer yazılarım
2020 için şanslar eşit (6 Eylül 2013)
2020 evini arıyor (4 Eylül 2013)
Japon başbakanı orta doğuda oy peşinde (25 Ağustos 2013)
2020 yarışında İstanbul ve Tokyo’ya engel (21 Ağustos 2013)
Nükleer sızıntı olimpiyatları etkileyebilir (31 Temmuz 2013)
Tokyo yükselişe geçiyor (24 Temmuz 2013)
Evet izledim ve yazılarını okudum..atina nın ev sahipliği yapabildiği bir organizasyonda istanbul da yapabilirdi..neyse eksiklikleri gorup calismaya devam etmek lazim..tokyo yu tebrik ediyorum..
Sen her hal ve şartta olimpiyatlara ev sahipliği yapar buldun kendini…İstanbul olsaydı, güzel bir doğum günü hediyesi olurdu elbette…Ben de çok istiyordum ve “bu hükümet bunları hak etmiyor” diyen kısır zihniyetlere hayret ediyordum…Anlaşılır bir seçimdi kuşkusuz, ama isterdim doğrusu…Belki 2020’de, ikinci evinde Olimpiyatları görmek nasip olur…
inşallah, 2020’yi Tokyo’da 2024’ü de Istanbul’da görürüm 🙂
Geçmiş doğumgününüz kutlu olsun. Ancak İstanbul’un Olimpiyatlar için altyapısının hazır olduğu fikrinize katılmıyorum. Bunun için gündüz herhangi bir saatte trafiğe çıkmak ya da orta-büyük çaplı kongre dönemlerinde şehir merkezinde iyi bir otelde yer bulmaya çalışmak yeterli.
Spor komplekslerimiz de maalesef idealden oldukça uzak. Gerçi o yüzden bu kadar büyük bütçe ayrılmıştı olimpiyatlar için. Bence bir sonraki seçimlere kadar olimpiyat ruhu ile birlikte, altyapı hususunda da ilerleme sağlamış olmamız gerekiyor.
Olimpiyatlarla ilgili biraz daha iç açıcı şeyler okumak isterseniz, buyurun:
http://ackuzu.wordpress.com/2013/09/09/olimpiyatlar-hakkinda-10-ilginc-bilgi/