(Güncellendi) 22 milyar Dolarlık Sinop nükleer santrali Japon Mitsubishi-Fransız Areva ortaklığına

Güncelleme: MHI üzerine temel bilgilerin olduğu bir sayfaya link eklendi. Hisse senedi yorumu eklendi. ABD&deki SONGS sızıntısı eklendi.

Türkiye Japon nükleer santral sanayiinin kurtarıcısı oluyor. 11 Mart 2011’deki 9 şiddetindeki Tohoku depremi ve akabindeki Fukuşima nükleer felaketinden bu yana ilk kez bir Japon şirketi nükleer santral ihalesi kazanıyor.

Nikkei gazetesinin Türk ve Japon kaynaklarına dayandırdığı haberine göre bugün (3 Nisan) Japon Mitsubishi Heavy Industries (MHI- 7011) ile Fransız Areva ortaklığının Sinop Nükleer Santrali ihalesini üstlenmeleri yolunda anlaşma sağlandı.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Sinop ihalesini kazanan MHI’ı tanıyalım–> Burayı tıklayın

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

PWR tipi 4 reaktörden oluşacak Sinop santralinin kapasitesi 4.5 gigawat. 2017 yılında inşaatına başlanacak tesis 22 milyar Dolara mal olacak. Birinci ünitesinin 2023 yılında devreye girmesi hedeflenen santralin işletmesini Fransız GDF Suez elektrik şirketi üstleniyor. Üretilen elektrik bir Türk-Japon ortaklığı tarafından iç piyasada satılacak.

Japonlar,  Toshiba ile girdikleri Sinop ihale sürecinden 4 Ağustos 2011’de Tokyo Elektrik Idaresi TEPCO şirketinin  çekilmesi sonucu kopmuşlardı. Sinop için Japonların yanısıra Çinli, Kanadalı ve Koreli şirketler de teklif verdi.

MHI geçen sene 29 Kasım günü Hitachi ile enerji faaliyetlerini birleştirme kararı almıştı.

Sinop Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olacak. Birincisi olan Akkuyu’yu Rus Rosatom inşaa ediyor.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Mitsubishi Heavy ve Hitachi birleşme yazısı için burayı tıklayın

Reuters’da MHI Hitachi birleşmesi hakkında yaptığım yorumu izlemek için burayı tıklayın

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Türk -Japon sanayii işbirliğinde yeni bir dönem başlıyor

Sinop ihalesini MHI’ın alması Türkiye ve Japonya arasındaki sanayii işbirliğini derinleştirecektir. Toyota’nın fabrika kurmaya karar vermesinden bu yanaki en önemli gelişme.

Rus Rosatom ve Japon MHI kanalı ile yepyeni bir yan sanayii de Türkiye’ye giriyor olacak.

MHI, bana göre, Japonya’nın en iyi şirketi. Faaliyet gösterdikleri her alanda en ileri teknolojiye sahipler. Türkiye’de gaz tirbünleri var. Şirketin portföyü dengeli. Son 12 yılda sadece bir kez faaliyet zararı açıkladı. Japonya’nın nükleer reaktörlerini durdurması sonucu hisse senetleri darbe almıştı. Bu haberle şirket hisseleri bir ara 4 Nisan sabah seansinda %3.4 kadar arttı. Nikkei endeksi bir ara %2.3 düşmüştü.

Sinop ihalesinin neticelendirilmesi ile Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllık enerji tedarik planlarındaki en önemli taşlar da yerine oturmuş oldu. Enerji güvenliğini sağlam bir çapaya bağlayarak güneş ve rüzgar gibi alternatif kaynaklar ile daha fazla odaklanabiliriz.

ABD’deki San Onofre Nükleer Santralinde (SONGS) MHI’ın ürettiği ünitede bir yıl önce hatalı imalattan kaynaklanan radyasyon sızıntısı tespit edilmişti. O reaktör bir yıldır kapalı tutuluyor.

Yorumlar

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s