Japon rütbe, pozisyon ve ünvanları: Dikkat edilmesi gereken 10 ayrıntı

Sanayi ve üretim şirketleri

Rütbeler (en düşükten başlayarak): rütbesiz (kartvizitinin Japonca kısmında bir şey yazmayan vatandaş), shuunin (主任- asistan), kaço dairi (課長代理- şef yardımcısı), kaço veya kakariço (課長, 係長-şef), buço dairi( 部長代理- müdür yardımcısı), buço, tanto buço, tsuke buço (部長、担当部長、付け部長- müdür), jomu ve senmu (常務, 専務- genel koordinatör, koordinator), şikkoyakuin (執行役員), yakuin, torishimaruyaku (役員, 取締役- yönetim kurulu üyesi), fukuşaço (副社長- Genel Müdür Yardımcısı, CEO yardımcısı), şaço (社長, Genel Müdür, CEO), kaiço (会長- YKB)

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

1. Bazen kartivizitlerde Buço (部長) General Manager (genel müdür) olarak tercüme edilir. Aslında buço birim müdürü demek ve çok önemli bir pozisyon (genel müdürden bile önemli).

2. Buçodan buçoya fark var. Belli bir yaşa gelince birden fazla kişi bu rütbeye terfi edebiliyor. Kendine ait bir kadrosu var mı ona bakın. Bunu “tanto buço” olmasından anlarsınız. Eger “tsuke buço” ise sadece orada çalışan bir elemandır, karar alma yetkisi veya kadrosu yoktur. Karşınızdakinin gerçek buço mu çakma buço mu olduğunu anlamak için kartvizitin Japonca tarafına bakın. Eğer “buço” ünvanı kısım ya da birim adından hemen sonra geliyorsa o adam önemlidir. Birim adı üs tarafta (mesela pazarlama bölümü), buço ünvanı altta yazılmış ise o arkadaş çakmadır.

3. Sanayi şirketlerinde orta seviyedeki elemanlar çok önemlidir. Kaço, kaço dairi, kakariço, buço dairi ve hatta shunin bile sizin işinizi görebilecek anahtar kişilerdir. Bunlardan birisi sizin “mado guçi”nız olursa tüm ilişki ve iletişimlerinizi onun üzerinden yapın.

4. “Mado Guçi” görüştüğünüz şirket ile iletişimi ve koordinasyonu sağlayan elemana verilen isim. Mutlaka kim olduğunu bulun. Eğer sizin için bir “mado guçi” tahsis etmiyorlar ise ciddiye almıyorlar demektir. Bu istenmiyen durumdan kurtulmak için kiminle irtibat kurmanız gerektiğini sorun. Açıkça bir “mado guçi” isteyin.

Birim (müdürlük) isimleri

5. Japonlar numaralamaya çok meraklıdır. Tipik bir Türk şirketinin muhatap olduğu müdürlüğün örgütteki yeri şu şekildedir:

Japonca–> 営業本部ー海外営業部ー海外営業第二部ー営業担当, veya

営業本部ーー海外営業部ー中近東営業課ートルコ担当

Yukarda yazılanın ingilizcesi–> Sales & Marketing Department–Overseas Sales & Marketing– Overseas Sales& Marketgin 2nd division

veya             Sales & Marketing Department–Overseas Sales & Marketing– Middle and Far East Department- Turkey

6. Muhatap alındığınız müdürlüğün başka ne işlere baktığını anlamaya çalışın. Ne kadar iş hacmi var, kilit bir birim mi?

Üst düzey ile görüşmeler

7. Yönetim kurulu üyeleri, CEO, veya YKB ile yapılan görüşmeler tabii ki önemlidir ve biz Türkler gibi ünvana önem verenler için itibar meselesidir (vay be en tepedeki adamı bağladım demek isteriz). Ancak Japonya’da tepeden iş bağlanmaz. İş orta kademede biter. Onların desteğini almalısınız. En iyisi, hem ortayı memnun etmek hem de üst yönetimi idare etmektir.  

8. Üst yönetim ile olan ilişkilerinizi karşılıklı gaz verme, ve çok önemli kilit sorunları çözmek içi kullanın. Zırt pırt işinizi tepeden halletmeye çalışmayın.

Yaş durumları

9. Muhatabınız kaç yaşında? Genç ve şunin veya şef yardımcısı ise istikbali olan birini size vermişlerdir. Orta yaşlı (50 ye kadar) ve sorumlu müdür veya müdür yardımcısı ise iş bitiren biri ile çalışıyorsunuz. Tıfıl ve ünvansız ise yaya kaldınız ama gene de şansınız var, sizin gibi keşfedilmemiş bir iş fırsatını üst yönetime kabul ettirerek şirkette kendine bir gelecek kurabilir. Onu böyle motive edin.

10. Baktınız olmuyor, işler bir yere gitmiyor. Zorlamayın. Onlarla çalışmak mümkün değilse bir başka şirket tanıştırabilirler mi sorun. Hemen yardım edeceklerdir.

Mali şirketler ve bankalar

40 yaşının üzerinde fazla insan bulamazsınız. Terfiler ve ünvanlar çok daha hızlı gelir. Kimin karar verme yetkisi olduğunu anlamak zordur ama yukardaki kurallar geçerlidir.

Japonlarla görüşürken akılda tutulması gereke 10 şey nedir–> Burayı tıklayın öğrenin!

Yorumlar

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s