İstanbul ve Tokyo havaalanları arasındaki 15 fark
Tokyo ve İstanbul ikişer ticari havaalanına sahipler. 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği etme hakkını kazanan Tokyo bu hedefe odaklanarak 7 yılda Japonya’yı ziyaret eden turist sayısını 20 milyona çıkarmak istiyor. İstanbul havaalanlarını kullanan yolcu ve uçak sayısı ise sürekli artıyor ve kapasiteleri zorluyor.
SKYTRAX Global Airoport Ranking tarafından Haneda havaalanı 5 yıldızlı, Narita havalimanı ise 4 yıldızlı havaalanı kategorisinde. İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen ise henüz değerlemeye alınmamış.
Bu iki muhteşem şehrin hava meydanlarını uzun yıllar boyunca defalarca kullandım, değişik çevre şartları altında pek çok kez karşılaştırdım. Sadece bu sene 7 kez gidip geldim. İşte İstanbul (Atatürk ve Sabiha Gökçen) ile Tokyo (Narita ve Haneda) havaalanlarının 15 açıdan benzer ve farklı yönleri:
1. Genel görünüm ve yerleşke: Sabiha Gökçen (SAW) eskimiş bir havaalanı hissi veriyor. Narita’nın (NRT) yeni ve eski görünümlü kısımları var. Sürekli yenilenen Haneda (HND) ile Atatürk Hava Limanı (IST) daha modern. NRT düzenli ve kullanımı rahat ama şehir merkezine çok uzak. Genel görünüm ve yerleşke kriterine göre dört havalimanı arasında benim sıralamam HND, IST,NRT, SAW şeklinde.

Narita genel konum (kaynak: http://www.find-travel.jp)

Haneda

Atatürk Havaalanı (kaynak: http://www.turnerconstruction.com)
2. Yolcu trafiği, ve büyüme: Türkiye Avrupa’nın birinci, dünyanın ise ikinci en hızlı büyüyen hava trafiğine sahip. Bu pastada en büyük pay İstanbul’un. IST bu nedenle kapasitesini zorluyor. Japonya‘nın havaalanları büyüme sıkıntısı çekiyor. 2020 Olimpiyatları ve Japon para biriminin değer kaybetmesi sonucu büyüme yakalayacaklar ama ivme kazanması yani trafiğin sürdürülebilir bir hızla artması düşük olasılık. Büyüme sıralamasında açık farkla IST ve SAW önde. Yolcu trafiğinde IST bu yıl 40 milyon yolcuya yaklaşacak. Bu rakam Nartia’yı geçmiş Haneda’yı yakalamak üzere.

Aqua-Florya terasından Atatürk havalimanına inmek için yaklaşan uçaklar, bir karede 5 tane saydım. Aralığı 1.25 saniye
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Istanbul hava trafiği neden bu kadar hızlı büyüyor? Ortadoğu’da havaalanı savaşları yazısı için —-> burayı tıklayın
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
3. Havaalanına ulaşım: Tokyo havaalanlarına ulaşım çok kolay. Airport Limuzin şirketinin otobüsleri şehrin belli başlı merkezlerinden ve bazı popüler otellerden Narita ve Haneda’ya seferler yapıyor. Ayrıca Narita’ya normal tren hatları veya expres trenle ulaşabilirsiniz. Haneda’ya da Monorail ve Keikyu hatları gidiyor.

Narita Expres(kaynak internet)

Airport Limuzin
Narita şehir merkezine 80 km uzaklıkta. Ulaşım trenle de otobüsle de 1.5 saat sürüyor. Fiyat 3000 Yen. Haneda ise şehir içinde sayılır. Metro ile şehir merkezinden 20 dakika kadar. Otobüsle ulaşım çok kolay. Ayrıca Tokyo içinde check-in yapıp bagajınızı verebileceğiniz mini bir ‘şehir terminali’ de var (TCAT).

Haneda havaalanından geçen Monorail Rainbow köprüsünü de görüyor
İstanbul Atatürk havaalanına Metro gidiyor. Ulaşabiliyorsanız rahat ve konforlu ama hat üstü aktarmalar özellikle bavulunuz varsa sıkıntılı ve zahmetli. Taksi ile gidilse trafiğe yakalanma riski var. Sabiha Gökçen’e metro da yok. Yapım aşamasındaymış. Ama otobüsler düzenli kalkıyor.
Ulaşım kıstasında sıralama şöyle: HND-NRT-IST-SAW
4. Check-in ve Pasaport kontrol: İstanbul Atatürk Havaalanı kapasitesinin sınırına geldi. Genel görünümüne kalabalığın getirdiği bir keşmekeş hakim. Ayrıca İstanbul’daki havaalanlarında meydan binasına girerken de güvenlik kontrolü var. Tokyo’dakilerde ise yok. Otobüs veya trenden inip direkt bankoya gidip işinizi çabucak halledebiliyorsunuz. Sıralama NRT-HND-IST-SAW

Haneda Check in bankoları (kaynak internet)
5. Ortak alanlar: Narita ve Haneda’da check-in ve kapılara gidiş arasında rahatlamak ve beklemek için bolca lokanta, cafe, oturma yerleri var. Ayrıca her türlü ihtiyacınızı karşılayabileck mağazalar mevcut. IST ve SAW’da ise mağaza sayısı kısıtlı ve çeşit az.

Atatürk havalimanı içi

Narita check-in’den sonra pasaporttan önce
6. Salonlar (Lounge’lar): Bu alanları Business Class veya CIP yolcuları kullanıyor. Bir de THY’nin Elit ve Elit Plus kart sahipleri. Son iki yıldır sık uçtuğum için kart farkından ekonomi uçsam da lounge’ları kullanabiliyorum. IST açık farkla birinci. THY’nin salonu mükemmel ötesi bir tesis. Sıralama IST-NRT-HND-SAW

THY lounge. Kendi sınıfında bir fenomen

Narita’da Star Alliance United Lounge- ANA’dan daha tenha ama sıradan

THY Lounge Duş Kabini

Kıtalar arası uçanlar için dinlenme odaları var
7. Uçağa ulaşım: Küçük havaalanlarında uçağa ulaşım daha kolay. Ben IST’deki havayı seviyorum. Bazen uçağa dışarıdan biniyoruz aracı yakından görme fırsatım oluyor. Ancak bu durumlarda yaşlı ve engellilerin uçağa erişimi, hele bir de bavulları varsa eziyet oluyor. Sıralama NRT-HND-IST-SAW

Uçağa yerden binince pek çok fotograf çekme olanağım oluyor

Gene yakından bir uçak- Seviyorum bu fotoğrafları ne yapayım
8. Bagaj ve gümrük işlemleri: Narita ve Haneda’da uçaktan inip pasaport kontrolünden geçtiğimizde bagajlarımız da gelmiş veya gelmek üzere oluyor. Hizmet hızlı ve verimli. IST is ne yazık ki bu konuda bir hayli geri. Bazen 40 dakikaya yakın bavul beklediğimiz oldu. Bu nedenle randevularımıza geç kaldık, bazılarını iptal ettirdik.
NRT ve HND’daki gümrük memurları nazik ve verimli. Zorluk çıkarmıyorlar ama tüm yolcuları bir kez durdurup soru soruyorlar. Bavul açarlarsa kendileri topluyorlar. IST’da sürekli gümrük kontrolü yok. Bugüne kadar bir kez durdurulduk. Sıralama NRT-HND-SAW-IST

Narita pasaporttan çıkınca bavulum da gelmiş oluyor
9. Duty free ve diğer dükkanlar: Narita ve Haneda’da bol çeşit var. Geniş bir yelpazeden ürün ve hizmet seçebiliyorsunuz. IST’deki Duty Free’ler aşağı yukarı aynı ürünü veriyor. SAW’da yok gibi. Sıralama NRT-IST-HND-SAW

Istanbul havaalanında duty free
10: Tuvaletler ve temizlik: Dört meydan da bu konuda sınıfı geçiyor. Tokyo havalimanları biraz daha temiz.gözüküyor. Engelliler de daha fazla düşünülmüş. HND-NRT-IST-SAW
11. Internat erişimi: IST ve SAW’da bedava internet erişimi var. Ayrıca TTNET’de satın alabilirsiniz. Narita ve Haneda için emin değilim. Yakınlarda koydular ama ben bir türlü kullanamadım. Sıralama IST-SAW-NRT-HND
12: Konfor ve Hizmet: IST çok kalabalık, sanki İstiklal Caddesi’nden yürüyormuş gibi. Uçağa yetişmek için hızlanırsanız mutlaka birilerine çarpıyorsunuz. Bu kadar kalabalık olunca hizmet kalitesi de ister istemez düşüyor. Nartia ve Haneda’da başınız sıkışırsa fazla zorlanmadan çözüme ulaşmak mümkün. Hele Narita o kadar boş ki bazen acaba yanlış yere mi geldim sanıyorum. Yolcu sayısı artınca konfor ve hizmet kalitesi Japonya’daki havaalanlarında da düşer. Sıralama NRT-HND-IST-SAW.

Uçaktan çıkınca Narita, in cin top oynuyor

Istanbul Atatürk Havalimanı içi, sanki İstiklal Caddesi, yakında çalgıcılar da gelir

Narita geliş, kimsecikler yok

Sabiha Gökçen geliş- kalabalık, IST ise sanki Mısır Çarşısı
13. El arabaları: Narita ve Haneda’da bolca var, üstelik bedava. Tekerlekleri yürüyen merdivenlere rahat ve emniyetli koyulabilecek biçimde tasarlanmış. Yolcuların konforu düşünülmüş. IST ve SAW’da para atarak kiralamak zorundasınız. Bazen çalışmıyor. Küçük ve bakımsız. Sıralama NRT ve HND-IST ve SAW

Tokyo’da el arabaları bol, bedava, hepsi çalışır durumda ve temiz

IST’de bagaj arabaları. Bozuk para ile kiralıyorsunuz, eski ve bazen düzgün çalışmıyor
14 Manzara : Istanbul’a yaklaşırken ve inerken manzara muhteşem, Haneda’da güzel. Diğerleri ise bu dalda öksüz . Sıralama IST-HND-SAW-NRT

Yaklaşırken havadan boğaz

Yeşilköy
15. Kalkarken: Narita ve Haneda’da taksi süresi sanki daha kısa imiş gibi geliyor. IST’de ise yoğun trafik nedeni ile pek çok kez geç kalmışız gibi bir hisse kapıldım.

THY Narita’da bekliyor

THY penceresinden kalkış için taksi durumu
Diğer: Pazartesi günü Ankara Sabiha Gökçen uçmuştum. 20 dakika gecikme ile indik. Uçak çıkışı bizi terminal binasına götürecek otobüste normalden fazla bir süre bekliyoruz. Yolculardan birisi yüksek sesle şikayet etmeye başlıyor. 80 uçağın varsa bir tane yedek koyacaksın falan diye serzenişte bulunuyor. Ortaya şikayet ettiğini geç de olsa farkediyorum. Bu arada bir başkası “Atın THY’ye atın” diyor. Ben dahil kimse ne demek istediğini önce anlayamıyoruz. Sonra Eleştiren Adam’ı eleştirdiğini anlıyoruz. Eleştiren Adam “Ne yani THY diye eleştirmeyecek miyiz” diyor. Öteki Adam “ne olmuş iki dakka geç kaldınızsa siz gelmeden uçağı kaldırmazlar diyor”. Eleştiren Adam ben turist değilim diyor, toplantım var, işim buna bağlı nasıl zararımı öder diyor. Öteki Adam “öder de misafir de eder yemeğini de verir” diye cevaplıyor. Sonra devam ediyor “ben İnglitere’de görüyorum gümrükte adamı donuna kadar soyuyorlar sizin gibi Türkler tek bir laf etmiyor, buraya gelince vur THY’ye “ diyor. Bu yolla rakibini ezmeye çalışıyor.
Eleştiren Adam eleştirelim ki THY daha iyi olsun diyor. Bu arada bir başkası daha topa dalıyor. THY’yi savunuyor. Bunun üzerine Eleştiren Adam sizler THY’de çalışıyorsunuz galiba diyor. Muhabbet böyle anlamsız denizlere yelken alırken otobüs hareket ediyor terminal binasına giriyoruz.
Sabiha Gökçen küçük ve karanlık bir havaalanı. Daha yeni hissi vermesi gerekirken bir hayli eski ve bakımsız gözüktü. Işıklar yetersiz, bana bir zamanların Lizbon veya Esenboğa havaalanını hatırlattı. Bu karanlık alanda ilerlerken Eleştiren Adam yanımdan geçiyor, bir sonraki uçağına eskort ediyorlar, beraber yolculuk ettiği kişiye “ben tüm dünyayı dolaşıyorum, Amerika falan herif istanbul’da oturmuş ahkam kesiyor’ diye söyleniyor.

THY Kabin ici
Reblogged this on Bitlis ve ilçeleri hakkında bilgi and commented:
çok güzel