2014 “At Yılı”na girerken (Japonya’da yeni yıl)
Burayı tıklayın Japonya Bülteni dogrudan posta kutunuza gelsin
Not: nengajo fotoğrafları 1 Ocak 2014 tarihinde eklenmiştir. Japonya’da yeni yıl tebrikleri 1 Ocak’ta önce ifşa edilmez.
Çin kültüründeki 12 Hayvanlı Takvim Japonya’da da kullanılıyor. Girmeye hazırlandığımız 2014 yılının bu takvimdeki karşılığı “At”. Bitirmekte olduğumuz 2013 “Yılan” yılıydı. Eski Asya’da 12 yıl, yılın 12 ayı gibi bir döngüyü temsil eder. Her yılın özellikleri o yılı temsil eden hayvanın güçlü ve zayıf yönleri ile erdem ve zaaflarının birleşkesinden oluşur. Her 12 yıllık döngü de yaşamdaki önemli evrelerin başlangıç ve bitişidir: çocukluk, ergenlik, gençlik, olgunluk, orta yaşlılık, ve yaşlılık gibi.
Bu takvimde burçlar ve yıldızlar, hayata gelinen yıla adını veren hayvanın temsil ettiği özellikler ile içinde bulunulan yılın falı ile kozmik etkileşim içindedir. Mesela ben Tavşan yılında doğdum. 2014 At yılı bir Tavşan için bir Horoz’a göre farklı fırsat ve tehlikeler barındıracak.
Bir rivayete göre atalarımız Göktürkler ve Hunlar da aynı 12 hayvanlı takvimi kullanırlarmış. Ancak bu konuda çok fazla bilgim yok.
“Nengajo” ve yılbaşı tebriklerinde hayvan motifleri
Yeni yıl Japonların en önemli iki dini bayramından birisi. Bu vesile ile uzun bir tatil yaparlar. Bu yıl da pek çok şirket Cuma gününden itibaren işleri paydos etti. Kalanlar da 30 Aralık’da yılı bitirecekler ve 6 Ocak 2014 Pazartesi günü işbaşı yapacaklar. “Oşogatsu” denilen yılbaşı döneminde geleneksel olarak dost, akraba ve iş münasebeti ile ilişkide bulunulunan kişilere yeni yıl tebriği (nengajo) gönderilir, yıl sonu temizliği yapılır, aile ile beraber olunulur, büyükler ziyaret edilir, küçüklere para ve hediye verilir, tapınaklarda dua edilip adaklar adanır ve bol bol dinlenilir. Yeni yılı ıskalamayın.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Japonların en önemli geleneği olan yılbaşı hakkındaki yazım için burayı tıklayın
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Yeni yıl kartları, yani Nengajo, geleneğin olmazsa-olmaz bir parçası. Çoğu kişi tebrik kartlarını artık kendi başına hazırlıyor. Biz bu sene iki farklı Nengajo yaptık. Birincisi ailecek hazırladığımız tebrik kartı idi. nenga-kazoku sitesinde verilen hizmeti kullandık. Fotoğrafları yükleyip tasarımı seçiyorsunuz, fiyatını kredi kartı ile ödeyip 3 gün sonra pul bedelleri ödenmiş halde adresinize teslim edilen yılbaşı kartlarını alıyorsunuz.

2014 yılı için hazırladığımız nengajo (1 Ocak 2014 tarihinde yazıya eklenmiştir)
İş yeri için ihtiyacım olan yeni yıl tebriğini de kendim yaptım. İçinde 2014 yılının simgesel karşılığı “At” figürünü de kullandığım bu kartı şöyle tasarladım: Önce hoşuma giden bir şablon buldum.

Bu şablon hoşuma gitti önce bunu aldım.
Bu şablondaki Fuji dağı ve güneş motifine şirketin amblemini kolajladım.

(2)Fuji’nin üzerinde Japon güneşi ile şirketin amblemi kolajlandı
2014’ü temsilen bir at resmi gerekti. Bunun için bir arkadaşımın Ankara Atlıspor klübündeki kısrağının değişik zamanlarda çektiğim fotoğrafları arasından dinamik bir pozu seçtim.

Hakan’ın Nazlı’sı
Ama önce bu fotoğrafı soyutlaştırmak gerekiyordu. Bu işlem için ipiccy.com sitesindeki ücretsiz foto editör programını kullandım.

Hafif kroplayıp soytlaştırdık
Son olarak da yeni yıl dilek ve mesajlarını ekledim. Sonucu 2014’de yayınlayacagım.

sonuç (1 Ocak 2014’de yazıya eklenmiştir)

Japonya dışına gönderdiğim tebriklerimde bunu kullandım
“Oseibo” hediyesi verilmeli mi?
Japonlar hediyeleşmeyi seven bir millet. Bulabildikleri her fırsatta hediye alıp veriyorlar. Bu nedenle mesela Noel Japonya’da coşkuyla kutlanan önemli bir bayramdır. Geleneklerinde kurumsallaşmış hediye verme mevsimleri var. Yıl sonunda verilen hediyelere Oseibo (お歳暮) deniyor. Bir de yıl ortasında verilenleri var ki buna da Ochugen(お中元) denir. İş ilişkisinde bulunduğunuz, minnet veya sevgi duyduğunuz hoca(öğretmen), doktor gibi kişilere gönderilen mütevazi hediyeler bunlar. Ama gönderilen kişinin cemiyet içindeki yerine ve gönderen kişinin gelir seviyesine göre de bir raconu var.
Oseibo ve Ochugen hediyeleri bir zamanlar devasa bir sektördü. Büyük küçük süpermarketler, mağazaların özel hediye reyonları var. Mevsimine göre paketler hazırlıyorlar. Seçiyorsunuz gerisini onlar hallediyor. Ancak artık eskisi gibi herkes herkese serbestçe hediye veremiyor. Yıl sonu ve yıl ortasında hediye göndermek hala önemli bir ticari sektör fakat işyerlerinde veya ticari ilişkilerde sık kullanılmıyor. Nedeni ise istismar edilmesi ve pahalı hediyelerin rüşvet gibi şaibelere yol açık olması. Özellikle devlet dairelerinde yıllar önce kalktı, artık yasak. Özel teşebbüslerin çoğu da neredeyse 10 yıldır şirket içi ve müşteri ilişkilerinde bu geleneği yasakladılar veya katı kurallara bağladılar. Eğer göndermek isterseniz uygun karşılanıp karşılanmayacağını sormanızı tavsiye ederim. Japonlar bu konuda işi bir hayli sıkı tutuyorlar.
Yeni yılda küçük bir heyecan
Bu yılbaşında Tokyo’dayız. Bir ara kısa bir kaçamak yapıyoruz ama hemen dönüyoruz çünkü 4 Ocak’da Kaan’ın devam ettiği bale stüdyosunun gösterisi var. İşin sürprizi bu gösteride benim de rolüm olacak. Bu yaştan sonra balet olarak sahne almak da varmış.
Olayın aslı şöyle. Stage You stüdyosu “Le Corsaire” (Korsan) balesini icra edecek. Bu oyunda Kaan da şehzade rolünde. Hatta bu nedenle Ekim ayı sonunda yaptığım İstanbul seyahatimde Kapalıçarşı’dan tam sekiz takım kostüm de aldım. Oyunda gerçek balet ve balerinler de rol alıyorlar. Kalabalık bir kadro ihtiyacı var. Kostümleri getirip denediğimiz vakit önce benden köle pazarındaki alıcılardan birinin rölünü oynamamı istediler. Olur dedim. Sonra kostümleri giyince Paşa kostümünün daha çok yakıştığını gördük. Böylece o rolü aldım. Böylece Kaan şehzade ben paşa 4 Ocak’da Kapalıçarşı’dan aldığımız kostümlerle Tokyo Shibuya Sakura Hall’da boy göstereceğiz. Haydi hayırlısı. Altından kazasız belasız kalkarsak fotograflı hikayesini yazarım.

Şehzade Kaan
Bloğu takip ettiğiniz için hepinize teşekkür eder, 2014 yılının gönlünüzce olmasını dilerim. Mutlu yıllar.
Mutlu yıllar.
Japonya ile iş yaptığım ve Japonları sevdiğim için yazılarınıze zevkle okuyorum.
İyi yıllar dilerim..