Para parayı, yatırım yatırımı çeker- Bridgestone’dan Türkiye’de 300 milyon dolarlık yeni fabrika

Burayı tıklayın Japonya Bülteni dogrudan posta kutunuza gelsin

Japon yatırımları için Türkiye’de kritik eşik aşılmak üzere galiba. Japonya’nın ikinci lastik üreticisi Sumitomo Rubber şirketinin Çankırı’da 450 milyon dolarlık lastik fabrikası yatırımı yapacağını biliyorduk. Temel atma töreni dün gazetelerde de haber oldu. Bilmediğimiz Japonya ve dünyanın bir numaralı lastik üreticisi Bridgestone’un kapasite artırımı hazırlığında olduğu idi. Bugün Bridgestone web sitesinde yeni bir fabrika için fizibilite çalışması yapıldığını duyurdu. Japon Nikkei Gazetesi  ise bu yatırımın 200-300 milyon dolar civarında ve günlük 15,000-20,000 lastik üretim kapasiteli olacağı haberini geçti. Tesisin 2017 yılında hizmete girmesi bekleniyor.

Bridgeston’un Türkiye’de Sabancı Holding ile ortak olduğu Brisa üzerinde günde 30,000 lastik kapasiteli bir fabrikası var. İkinci fabrika üretimde en az %50’lik bir artış demek oluyor. Bridgestone bu yılın Nisan ayında Rusya Zavolzhye’da günlük 12,000 lastik kapasiteli bir fabrika kuracağını açıklamıştı. 375 milyon dolara mal olacak bu fabrikanın 2016 yılının birinci yarısında hizmete girmesi bekleniyor. Ondan önceki önemli kapasite artırımı günlük kapasitesini 6,000’den 18,000’e çıkardığı Macaristan’daki 267 milyon Euro’luk fabrika idi.

Dolayısı ile bu yatırım Bridgestone’un global stratejisi içinde büyük montalı ve önemli bir hamle. Brisa kanalı ile Türk lastik piyasasının %30’unu elinde tutan Bridgestone’nun kararında Sumitomo fabrikasının getireceği rekabete mutlaka bir rol oynamıştır.

2014 yılında Türkiye’de yaklaşık 950,000, Rusya’da 3 milyon binek araba satılması bekleniyor. Avrupa’daki toplam satış 18 milyon, dünya genelinde ise 83 milyon araç civarında gerçekleşecek.  Bir arabada yaklaşık 42,000 parça aksam var. Otomobil üreticileri bir ülkede fabrika kurunca yan sanayiye de yol açıyorlar. Yurt dışındaki Japon yatırımları bu şekilde katlanarak gitmiştir.

Kritik eşik birbiri ile rekabet eden şirketlerin hem iç piyasa hem de dış piyasada potansiyeli görüp rakibinden geri kalmamak için hızlı kararlar alması ile aşılabilir. Japonya’da piyasa büyümüyor. Büyümenin olduğu yerlerde rakiplere pazar payı kaptırılması bu şirketleri için kabus senaryosu. Lastik fabrikaları başlangıca işaret ediyor olabilir.

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s