Ortadoğu’da havaalanı savaşları

Japon Nikkei gazetesi Türkiye, Birleşik Arap Emirliği ve Katar’ın hava taşımacılığında Ortadoğu bağlantı noktası(hub) olmak için kıyasıya bir rekabet içinde olduğunu yazdı. Bu amaçla üç ülkenin de yeni alan inşaatlarına start verdiğine dikkat çekti.

Ortadoğu’nun şöyle bir özelliği var: Asya ve Afrika arasında sıkışmış, Avrupa’ya Türkiye kanalı ile açılıyor.

Dünya ekonomisinin ağırlık merkezi son 10 yıldır istikrarlı bir şekilde Asya’ya kayıyor. Avrupa-ABD merkezli eski dünya ekonomik düzeninde Londra ve Paris önemli transit merkezleri olarak geliştiler.

Ama 10 yıl sonraki dünyada hava taşımacılığının merkezi olamazlar. Ağırlık doğuya kayacaktır. Ortadoğu’daki havaalanı savaşlarının arkasındaki neden bu.

İstanbul’dan havayolu ile 5 saat içinde 66 ülkeye  gidiliyor

İstanbul bu coğrafi avantajını ve altyapısını kullanmak istiyor. Bu nedenle yeni havalimanına start verildi. 2018 yılından itibaren kademeli olarak devreye alınacak bittiği zaman yıllık 150 milyon yolcu bu havaalanını kullanabilecek.

Mevcut Atatürk Havalimanı geçen sene iç hat ve dış hat yolcu sayısında %20 büyümüş ve toplamda yaklaşık 45 milyon kişiyi ağırlamış. Bu yıl Haziran itibarı ile toplamda 24.4 milyon yolcu kullanmış. Geçen yıla göre %18 artış var. AEA (Association of European Airlines) rakkamlarına göre Türkiye’deki hava trafiği Ocak’da %13, Şubat’da %20, Mart’da %18.9, Nisan’da %12.4, Mayısa’da da %18.3 büyümüştü. Haziran ayında %14.4 arttı. Gezi olayları turizmi de etkilememiş gibi çünkü havaalanlarını kullanan uluslararası yolcu sayısında da %10 artış var.

Dubai 7.8 milyar Dolar harcayarak mevcut tesislerini genişletiyor. 2018 yılına kadar 90 milyon yolcu kullanabilir hale gelecek. 2020’li yıllarda yılda 160 milyon yolcu kapasitesine hedefliyor. Emirlik bu stratejik sektörü büyüme politikalarının motoru görüyor.

Abu Dabi havaalanının kapasitesi ise 2017 yılında 40 milyon yolcuya çıkacak. Katar 9 milyar dolarlık yatırımla 2015 yılında 50 milyonluk kapasiteye ulaşmak istiyor.

Bugünkü Hürriyet’te de haberi vardı. Gezi olaylarının rağmen Turizm büyüdü diye. Istanbul Atatürk Havalimanı bu büyümeyi yeni havaalanı bitmeden nasıl kaldıracak merak ediyorum. Sıkışıklıktan uçuşlar sürekli rötar yapacaktır. AEA 2020 yılında Avrupa’daki havalimanlarının kalabalıktan tıkanacağını öngörüyor.

Japonya’dan uçuşlar artıyor

Türk Hava Yolları’nın Tokyo’dan olan uçuşları Kasım ayından itibaren günde iki sefere çıkarılıyor. Ayrıca Japon ANA gelecek yıl Narita-Istanbul seferi koymayı planlıyor. Halen yılda 110,000 Japon turisti ağırlıyoruz. İki yıl sonra bu sayı 3 katına çıkabilir. İyi de olur.

Japonlar seyahat etmeyi seviyorlar. Yen hala yabancı paralar karşısında güçlü, yurtdışı seyahatleri cazip. Ama bu trend yurt içi turizmi baltalıyor. Özellikle yerel turizme bel bağlamış pek çok bölge bu nedenle ekonomik zorluk içinde.

İşte bu yüzden bazen yerel tanıtım büroları başkent Tokyo’ya gelip bölgelerini tanıtıyorlar. Bugün de birden bire karşıma Akita bölgesinin turizm bürosu çıktı. Yerel kıyafetleri ile yoldan geçenleri beldelerine seyahat etmeye teşvik ediyorlardı.

Akita’ya gidermiyim bilemem ama bir fotoğraf çektirdim. Hem de “palalı”

photo (19)

Yorumlar

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s