Japonya Bülteni ICCI 2013’de

Bu bültenin enerji güvenliği ve enerji teknolojilerine olan ilgisi ve bu konulardaki uzmanlığı malum. Japon enerji endüstrisi MHI, Toshiba, Showa-Shell, Kyocera, JSW, Hitachi, JGC, Chiyoda, Mitsubishi, Itochu, IHI, KHI, INPEX ve benzeri bir çok konusunda lider şirketin faaliyet gösterdiği bir sektör.

Yıl içinde fuar ve seminer gibi bir dizi olay olur. Bu blogdan sizlere yeri gelince duyurmaya çalıştım ve enerji ile ilgili konularda yazılar yazdım.

Ayrıca deprem alanında da yazıyorum. Japonya’da zaten sık sık yaşıyoruz. Ayrıca finans ve yatırım sektörüne dalmadan önce ODTÜ’lü bir mühendis olmamdan dolayı (inşaat) bu konuda, deyim yerindeyse, yeterince mürekkep yaladım, deneyim edindim.

Önümüzdeki hafta İstanbul’da, 24-26 Nisan tarihleri arasında ICCI 2013 diye bilinen 19’uncu Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı yapılacak. Yurt içi ve yurt dışından 350’nin üzerinde firma katılıyor. Beklenen ziyaretçi sayısı, katılımci adedi ve profili göz önüne alındığında büyük bir organizasyon.

Resme tıklayın broşüre ulaşın

Enerji teknolojilerinde dünyada liderliği götüren Japonya’nın Türkiye’ye olan ilgisi hakkında sürekli yazılar ve yorumlar çıkar. Ben de son bir yılda, özellikle Türkiye’nin 10 yılı aşkın bir zamandır enerji yatırımları alanında yaptığı hamlelerden sonra, bu ilginin arttığını gözlemledim.

Hem Japonya’daki enerji fuarları ve şirketleri ile bir karşılaştırma yapmak, hem de Türkiye’de enerjinin nabzını yerinde almak için haftaya bu fuara katılacağım.

ICCI 2013 ile ilk ilgilendiğimde beni şaşırtan bir istatistik oldu. Japonya enerji alanında ileri teknolojilere sahip olmasına karşın, ve Türkiye ile ilişkilerinin gelişiyor olduğu yolunda bir görüş birliğine rağmen sadece üç şirketi fuara katılıyordu.

Bunun üzerine ben de gelirken bir dördüncüyü getiriyorum.

2011 Tohoku depreminin hafızalara kazınan enstantanalerinden biri de Chiba yakınlarında doğal gaz tankları infilak eden bir rafineridir. Gökyüzüne ulaşan devasa alevleri görünce ne büyük bir felaketle karşı karşıya olduğumuzun ayrımına varmıştım.

Chiba şehri yakınlarında yanan rafineri, doğal gaz tankları infilak etmişti (kaynak: internet)

Bu rafineri deprem esnasında tehlikeli madde ihtiva eden tankların vanalarını otomatik olarak kapayan deprem izleme ve güvenlik cihazını devre dışı bırakmış diye duymuştum. Ayrıca tankları taşıyan ayaklardaki statik yapım hataları devrilmeye ve akabinde infilaka yol açmış.

Fuara beraber geldiğim IMV şirketi, enerji tesisleri, kimya fabrikaları gibi tesislerde tehlikeli seviyedeki bir depremde kritik bölgeleri otomatik olarak kapatan sistemleri üretiyor. Bu işte hassasiyet önemlidir çünkü depremin şiddetini tam olarak ölçemezseniz, ki ölçülemiyor, zırt pırt tesisleri durdurur gereksiz zarar ziyana sebep olursunuz.

Gerekli zamanda durduramazsanız da yukarıda gördüğünüz tatsız olayların benzeri olur.

Her yıl 5 veya 6 üzerinde onlarca deprem olan Japonya’da hiç bir fabrikada patlama, yangın veya benzeri hasar olmamasının sebebi sanırım bu otomatik kontrol sistemlerinin yerleştirilmiş olmasındandır.

Ayrıca binalarda, özellikle gökdelen veya iş merkezi ve hatta AVM gibi  kalabalık binalarda, benzeri sistemlerden var. Gerektiği zaman tahliye protokollerini devreye sokarak paniği önlüyor.

Gelecek hafta ICCI 2013 ve enerji ağırlıklı geçecek. Gözlemlerimi aktaracağım.

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s