Ayran Japonya’da! Nihayet, peki tutar mı?
Ayran en sonunda Japonya’ya girmiş. Ben bulup da içemedim ama görenler ve tadanlar oldu. Her yerde yok. Japonya genelinde aynı anda görücüye çıkmış. Raflarda ön sıralara koyup reklamını yapmak kararı ise marketlere kalmış. Henüz bizim mahalleye gelmedi. Tokyo’nun merkezinde benim baktığım marketlerde de yoktu.
Üretici firma “Megmilk Snow Brand” yurtdışında yerel kültürün bir parçası olmuş, halk tarafından yaygın olarak tüketilen fakat Japonya’da bilinmeyen ürünleri bulup aralarında satış potansiyeli olanları tüketicinin beğenisine çıkarttıklarını söyledi.
Ayran da bu “yurt dışında çok satan ürün” konseptinin bir parçası. Bu nedenle üzerine çini motifleri ve Türk bayrağı olan bir ambalajla piyasaya sunuldu.
Megmilk Ayran’ın websayfasına ulşmak için burayı tıklayınız (Japonca).
Türkiye’deki bir üretici ile temasa geçmemiş, tadını kendileri geliştirmişler. Ayrana benzeyip benzemediğini anlamak için de büyükelçilikteki elemanlara tattırmışlar.
Her Türkiye’ye gittiğinde havaalanına iner inmez en az 2-3 kutu ayran içen bir ayrankolik olarak Megmilk’e teşekkür ediyorum.
Japonya hep yenilik ister
Japonya yeni tatların sürekli denendiği bir ülke. Üreticiler her yıl piyasaya farklı ürünler sunup rakiplerinden pazar payı çalmaya çalışıyor. Bu iş için en iyi yöntem de birbiri ardına piyasaya yeni ürünler çıkarıp hareket yaratmak.
Ayrıca raflarda satılan içeceklerin tadını ve ambalajını değiştirmek de tüketicinin en azından bir kez denemesine vesile olacağı için devamlı bir yenileme devinimi var.
Megmilk Snow Brand Şubat ayında bu bahar-yaz döneminde piyasaya tam 88 adet yeni veya yenilenmiş marka sunacağını ilan etmiş. İçinde yoğurt da var, tatlı da, peynir de var, margarin de, kahve de var çay da. Ayran, bu 88 farklı üründen biri.
Geçen Temmuz ayında Sonbahar -Kış dönemi boyunca 54 yeni ürün piyasaya süreceğini açıklamıştı.
Hangi ürün satışta tutulmaya devam edecek, hangisi piyasadan çekilecek ürün tüketiciye sunulduktan sonra satış rakkamlarına ve karlılığa bakılarak karar verilecek.
Firmaya ayranın satış hedeflerini veya piyasaya çıktığı 19 Mart tarihinden bu yanaki satış trendini sordum, ürün bazında bilgi veremeyeceklerini söylediler.
Eğer satışlar güçlü olursa hemen adı ve taklitleri çıkar. Umarım tutar da bir sene sonra raflarda görmeye devam edebiliriz ayranı.
Megmilk sonuçta satışlarının önemli bir kısmını peynir ve yoğurttan sağlıyor. Geniş bir ürün profilleri var. Ayran, marka portföylerinde ufacık bir nokta.
Yaz için ideal bir içecek olabilir
Önümüz yaz. Japonya’da özellikle Ağustos sıcak ve bunaltıcıdır. Megmilk Ayran’ın tanıtımını “Yemekle beraber klasik Türk içeceği” olarak yapmış. Doğrudur, ayran kebapla, pideyle, tandırla falan iyi gider. Ama bu yemekler Japon mutfağında yok. Zaten olsa da Japonlar yemekte farklı içeceklere yöneliyorlar.
Ben ayranı en fazla hararetli yaz günlerinde özlerim. Buzzz gibi, yayıkta, tuzlu ve köpüklü. Sıcaktan bunalmış haldeyken ne iyi gelir.
Bi zahmet aşağıdaki anketteki seçeneklerden birini “tık”layın…
Ayrana iki ay sonra yeni bir pazarlama kampanyası ile gaz versin Megmilk. Hedef olarak gözünü Otsuka’nın Pocari Sweat ‘ine diksin.
Pocari Sweat bir spor içeceği. “Pocari’ ne demek bilmiyorum ama “Sweat” ingilizce “ter” demek-bildiğimiz sıcakta hareket edince vücudun salgıladığı tuzlu sıvı. Tadı benzediği için herhalde adını öyle koymuşlar. Sağlık içeceği olarak satılıyor ve ter yoluyla kaybedilen sıvı ve elektrolitleri yeniden vücuda kazandırıyor.
Elektrolit de, biraz basite indirgenmiş olacak ama, tuz. Bildiğimiz tuz.
Otsuka Pocari Sweat’i 1973 yılında geliştirmeye başladı, piyasaya 1980 yılında sürdü.
Ve köşeyi döndü.
Nomura’ya göre Pocari Sweat “sağlık içeceği” piyasasını sıfırdan yaratan markalardan biridir. Otsuka’nın içecek satışlarının %40’ı bu markadan gelir.
Satışları 1985 yılında 51 milyar Yen’di. 2000 yılında 170 milyar Yen’e fırladı. Bugünkü kurdan yaklaşık 1.7 milyar Dolar. Bir sürü taklidi çıktı. Mesela Acquarius.
Megmilk bu piyasayı hedefleyebilirdi. Çünkü her Türk evladı bilir ki özellikle yaz aylarında ayran, vücuttan ter yoluyla atılan sıvı ve mineralleri geri almak amacı ile içilir. Natürel olması ve yoğurt gibi sağlıklı bir maddeden yapılması tüketici tarafından benimsenmesini kolaylaştıran faktörler, tabii pazarlaması bu yönde yapılırsa.
Burada hemen bir parantez açıyorum. Ayran ağır bir içecek olduğu için bilinen hali ile değil bir hayli sulandırılmış hali daha çok satar Japonya’da.
2010 yılında rekor sıcaklıkta bir yaz geçirmiştik. O yaz Pocari Sweat satışları Temmuz ve Ağustos aylarında yıllık %60-%70 fırlamıştı.
Zaten genelde son yıllarda susuzluğu gideren içeceklerin satışlarında patlama var. Aşağıdaki grafik Japon Soft Drink Birliğinden derlendi.
Yukarıdaki veriler tüm “soft drink” yani alkolsüz içecekler piyasasının toplamı. Aslan payı çay ve çay türü içeceklerin, daha sonra ambalajlanmış kahve geliyor. Alkolsüz içecekler piyasasının yıllık toplam cirosu 60 milyar Dolara yaklaşıyor.
Ayranın tadı Japonların damak zevkine uyar mı? Konuya Japonların tatlı yediği yoğurda tuz katma penceresinden bakarsak alıştıkları damak tadına uymaz.
Ama Pocari Sweat veya Yakult içebiliyorlarsa ayranı 10 defa içerler.
Megmilk Snow Brand Japonya peynir, tereyağı, margarin, ve sütlü içecek piyasasında “top player” yani en büyük üretici. Süt ve doğal sular pazarında ikinci, yoğurt pazarında ise üçüncü.
Yoğurt deyince akla Meiji Holdings gelir. “Meiji Bulgaristan Yoğurdu” markalaşmış herkesin bildiği bir ürün.
Hani diyorum ki Meiji’ye aşkolsun 1973’den beri, yani tam 40 yıldır Japonya’ya yoğurdu Bulgar icadı diye belletti ve yedirdi. Bu nedenle kimse yoğurdun Türkiye kökenli olabileceğini kabul etmiyor.
Belki ayran aktif, ve etkin bir pazarlama ile hem üreticisini ihya eder, hem de bir kültür ürünümüz hakkettiği ilgiyi görür.
“Gambatte (bolşans) Megmilk”
Yorumlar