Sarı Deniz’de nükleer tiyatro: Kuzey Kore füzeleri fırlatır mı?
Kuzey Kore’yi yakından tanıyan uzmanlara göre füzeler fırlatılsa bile geniş çaplı bir askeri çatışma olasılığı düşük.
Genç lider Kim Jong Un‘un geçen Aralık ayından beri kademeli olarak artırdığı gerilimin ardında iç politika hesabı var: Tecrübesiz önderin amacı kendini halkına ispat etmek, ordu üzerinde otorite kurabilmek, İşçi Partisinin gücünü artırabilmek.
Şizuoka Üniversitesi Uluslararası İlişkiler profesörü Hajime Izumi, füze denemesine “%49” olasılık veriyor. Kim Jong Un’un Ulusal Savunma Konseyi’nin başına getirildiği 13 Nisan 2012 yılının birinci yıldönümü muhtemel. Yani bu Cumartesi. Ancak Profesör Hajime’ye göre genç lider istediklerini aldığının farkında.

Kuzey Kore füzesi atışa hazır (Kaynak: http://www.newyorker.com sitesinden izinsiz alınmıştır)
Kuzey Kore geçen sene 12 Aralık’da, daha önce iki kez deneyip de muvakkaf olamadığı kıtalararası füze denemesini başarı ile gerçekleştirmiş, bir uyduyu da yörüngeye yerleştirmişti. Denemenin ardından uluslararası camiada kınanmış ve yaptırımlara maruz kalmıştı.
Bu yaptırımlara karşı 12 Şubat’ta üçüncü nükleer denemesini yapmış ve büyük tepki çekmişti.
Kuzey Kore daha önce de Ekim 2006 ve Mayıs 2009 tarihlerinde iki kez nükleer deneme yaptı. Bu denemeleri Batı’dan para ve ekonomik yardım koparmak için şantaj olarak kullandı ve istediğini de almdı. Ancak son krizde daha önce olmayan bir şey oldu. ABD, nükleer programı durdurma sözü karşılığı ekonomik paket önermektense Güney Kore ile beraber Sarı Deniz’de askeri tatbikat yaptı.
Bunun üzerine Kuzey Kore “harp durumu” na geçerek her an savaş başlatabileceğini ve ABD ile yandaşlarını füzelerle vuracağını söyledi. Güney Kore’deki yabancılara emniyetleri açısından ülkeyi terketmelerini tavsiye etti. Komşusu ile beraber sınırda işlettiği Kaesong organize sanayi bölgesini de kapattı.
Ulusararası camiayı bu son askeri tatbikat ve Kaesong sanayi bölgesinin kapatılması tedirgin ediyor. Japonya önlem olarak Tokyo’da Patriot füzeleri yerleştirdi.

Tokyo merkezinde Patriot bataryaları (kaynak: http://www.abc.net.au sitesinden izinsiz kopyalanmıştır)
Ancak Japonya, ülke genelinde bir alarm durumuna geçmedi. Ayrıca başbakan Abe, ki kendisi ulusalcı söylem ve yaklaşımları ile bilinir, Kuzey Kore’deki bu son gerilimle ilgili suskun kaldı.
Uzmanlara göre ABD-Güney Kore müşterek tatbikatı Kuzey Kore liderine istediği fırsatı verdi. Kore halkına “işgal hazırlığı” olarak aktarılan bu harekata karşılık Kim Jong Un ABD’yi ve Güney Kore’yi bombalayacağı tehdini yaptı ve ülkesini “teyakkuz” durumuna soktu.
Tatbikat, doğal olarak, işgalle sonuçlanmayınca da düşmanlarını korkutup kaçıran efsanevi lider haline geldi. Tüm dünya Kim Jong Un’un gücü karşısında geri adım atmış oldu. Bu nedenle Kore lideri hem ordu üzerinde otoritesini kurdu hem de gerçek bir lider olarak kendini halkına ispat etti. Bu aşamadan sonra gerilimi artırma olasılığı düşük.
Cumartesi günü füze atışı gerçekleşse de bir şey farketmeyecek. Gene de, Kuzey Kore’nin simültane yani birden fazla füzeyi ateşleme olasılığı var. Bu durumda nasıl bir tepki verileceği kestirilemiyor.
Son krizde Kim Jong Un’un eline oynayan bir başka koz da Güney Kore’nin içinde bulunduğu hassas ekonomik denge oldu. Kore Yonsei Universitesi’nde profesörlük yapmış olan Hideşi Takesada, Kaesong organize sanayi bölgesinin kapatılmasını stratejik bir hamle olarak görüyor. Bu bölge faaliyetlerine uzun süreli ara verirse 150-200 kadar Güney Kore KOBI’si iflasa sürüklenecek. Bu nedenle Koreliler arasında bir anlaşma olma olasılığı yüksek.
Halkının ekonomik refahını artırmak Kuzey Kore liderinin görevi devraldığında ilan ettiği hedeflerinden birisi. Sarı Deniz’de bir tiyatro oynanıyor ama kapalı kapılar ardında pazarlıkların başladığı yorumları var. Japon başbakanı Abe’nin kriz boyunca sessiz kalmasının ardında, pazarlıkları zora sokacak hamlelerden kaçınıyor olmasının payı vardır herhalde.
Piyasalar krizi fazla önemsemedi. ABD’de hisse senetleri yeni rekorlara giderken Japonya’da özellikle yeni Merkez Bankası Başkanı Kuroda’nın ilan ettiği yeni para politikasının ardından borsada ralli başladı.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kuroda ne yaptı? Doğrular ve Yanlışar. Burayı tıklayın ve okuyun
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Gene de bu analize bakarak suların hemen durulacağını sanmayın. National Graduate Institute for Policy Studies (GRIPS) da yardımcı profesör olan Narushige Michisita’ya göre Kuzey Kore, kıta sahanlığı haklarından vazgeçmeyecek. Miçisita Kore Savaşının teknik olarak sona ermediğini, ateşkes anlaşmasının son 50 yılda yürürlülükte olduğunu hatırlatıyor. Sorunlu bölge diye adlandırılan sularda daha önce iki kez sıcak çatışma çıktığına dikkat çekiyor ve Kuzey Kore’nin kendi doktrinini kabul ettirmek için hamleler yapmaktan vazgeçmeyeceğine parmak basıyor.