BoJ Kuroda- Ne yaptı, ne yapmadı? Doğrular ve yanlışlar

Geçen haftaki Japon Merkez Bankası (BoJ) Para Politikası Kurulu Toplantısında yeni başkan Kuroda, elindeki tüm silahları ateşleyerek piyasaya beklentilerin üzerinde şok verdi.  Alışılagelmiş Japon merkez bankacılığı normlarını kırarak hem kesin bir hedef hem de kesin bir tarih taahhütlerinde bulundu.

Neler Yaptı?

1. Kesin konuştu- “Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşacağız” dedi. Ocak ayındaki toplantısında “Fiyat istikrar hedefi %2 fiyat artışıdır” demişti. Bu kez BoJ kesin olarak %2 enflasyon yaratmayı taahhüt ediyor.

2. Zaman verdi- Yüzde 2 enflasyona iki yıl içinde olmak üzere en kısa zamanda ulaşacağız diyerek kesin bir zaman taahhütünde de bulundu. Ocak ayında sadece “en kısa zamanda” demişti ve belli bir tarih vermemişti.

3. Muallak olmadı- Lafı dönüp dolaştırmadan para tabanını şimdiki seviyesinin iki katına çıkaracağını açıkladı.

4. Derinlik sağladı- Ağırlıklı olarak hazine tahvilleri (JGB) satın alma yolu ile piyasaya likidite vereceğini, faiz eğrisinin sadece kısa vadeli kısmını değil, uzun vadeli tarafını da kullanacağını açıklayarak faizdeki artış beklentilerine ve endişelerine son verdi.

5. Sadeleştirdi- Varlık Alım Programı’nı (VAP) kaldırdı. Tüm parasal genişlemeyi QQE adlı potada birleştirdi.

Buna göre BoJ bilançosundaki JGB miktarı iki yıl içinde 89 trilyon Yen’den 190 trilyona çıkacak. Banka ETF alımlarını 1.5 trilyon Yen’den 3.5 trilyon Yen’e yani üç katına çıkarıyor. JREIT’ler (GMYO) 110 milyar Yen’den 170 milyar Yen’e çıkıyor. Kredi destek programı 3.3 trilyon Yen’den, sıkı durun, tam 18 trilyon Yen’e çıkıyor. Şirket tahvil alımlarında büyük bir değişiklik yok.

Neler yapmadı?

1. Enflasyonu ölçmek için kullanılan tüketici fiyat endeksini değiştirmedi. ABD’de enflasyonu, içinden  Yiyecek ve Enerji fiyatları çıkarılmış TÜFİ ile ölçüyorlar. BoJ böyle bir endekse geçmedi.

2. Para arzını JGB yolu ile genişletiyor. Diğer enstrümanlara şimdilik çok fazla yüklenmiyor. VAP’ı kaldırarak tüm mali enstrümanlara eşit yaklaşabileceği mesajını gönderdi.

Doğrular

1. Kuroda’nın kanımca yaptığı en doğru hareket tüm silahlarını bir anda ateşleyerek ileriye yönelik politika beklentilerini aşağıya çekmek oldu.

Yeni BoJ başkanı ve Abenomiks para politikası hakkında çok yüksek beklentiler oluşmuştu. 4 Nisan kararları sadece bu beklentileri fazlası ile karşılamakla kalmadı, aynı zamanda geriye yeni bir beklenti de bırakmadı.

2. Yeni bir terim ile tanıştık. Kuroda 4 Nisan kararlarını “Nicelikli ve Nitelikli Gevşeme” (Quantitative and Qualitative Easing) olarak isimlendirdi. Nicelik piyasaya verilecek 138 trilyon Yen(1.4 trilyon Dolar) miktarı. Nitelik, faiz eğrisinde değişik vade uzunluklarından yüklü alımlar yapılması.

3. Politikaları basitleştirdi. 4 Nisan kararları fazla yoruma açık veya muallak değil. Ortada bir belirsizlik kalmadı. “Acaba şöyle mi demek istedi” gibi cambazlıklar da olmayacak. Her şek açık ve basit dolayısı ile politikanın sonuçlarının alınması ve anlaşılması da kolaylaşacak.

Yanlışlar

1. Hem nümerik bir hedef, hem de tarih verdi. Bir anlamda artık kendisi açısından geriye dönüş yok. Piyasalar açısından politikalardakı belirsizliği aldığı için olumlu.  Ama iki yıl içinde bu hedeflere ulaşılmaz ise ne olacak? Kuroda istifa mı edecek?

4 Nisan kararlarında çok yanlış görmüyorum. Kuroda kendinden beklenenleri iyi analiz etmiş. Eski ABD Başkanı Clinton’un maliye bakanı Larry Summer piyasa beklentilerine yönelik sürprizleri de aşan politikalar açıklamak ve uygulamakla ünlüydü.  Kuroda Japonya’da ilk kez bu denli cesur ve akıllıca beklenti yönetimi yapan bürokrat oldu. Hem şaşırttı, hem de ileriye yönelik para politikası beklentilerini aşağıya çekti.

Bundan sonra ne olur?

Japon Yeni gevşemeye, hisse senetleri de artmaya devam eder. Daha önce (Ocak, şubat ve mart aylarındaki yazılarımda) Yen’in Dolara karşı yıl içinde 100 seviyesini görebileceğini  belirtmiş, Euro karşısında ise 125-127 arasında salınım yapabilir demiştim. Ben bu yazıyı yazarken Yen Dolara karşı 98.53’den, Euro’ya karşı ise 127.80’den işlem görüyordu.

Kurlar bu seviyelerin de altına gidebilir. Ancak Yen’de büyük ve kalıcı gevşeme beklememek gerek. Örneğin Dolara karşı 120, Euro’ya karşı 140 seviyelerinde dengeye oturması en azından şimdilik mantıklı değil.

Hisse senetlerindeki artış kurlardaki gevşemeye bağlı olarak devam eder.

4 Nisan kararlarının faizler üzerinde dramatik etkisi oldu. 10 yıllık JGB bonoları %0.5 altına düştü.

Nisan sonu yıllık bilançolar ve önümüzdeki dönemin kar tahminleri açıklanacak. Piyasa Dolara karşı 90-95 seviyelerini iskonto etmiş durumda. Şirketler çok büyük bir olasılıkla dolar kurunu 93 civarında düşünerek bilanço tahminlerini açıklar ki eğer 100 seviyesine doğru ilerlersek ve bu seviyeyi geçersek önümüzdeki üç aylık bilanço döneminde yeniden pozitif kar revizyonlar gündeme gelebilir. Temmuz sonu Ağustos başı bu açıdan önemli

Temmuz’da seçimler var. LDP seçimlere kadar olumlu havayı korur ve bu sınavı da başarı ile atlatırsa büyük prestij kazanır.

Ağustos ayı içinde Japonya ile Çin ilişkileri yumuşatma yönünde adımlar atabilirler.

Eyül ayında 2020 olimpiyatlarını hangi şehrin kazandığı açıklanacak. Tokyo en büyük favori. Eğer beklendiği gibi torbadan Japonya çıkarsa piyasa uçar.

Hangi tip şirketler olumlu etkilenir?

Yeniden yapılanarak maliyetleri düşürmeyi başaran şirketler, mevcut politikalar altında kur farkından gelirlerinde beklentilerin üzerinde artış görecekleri için kar patlaması yapacaklardır. Bu tip firmaların hisse senetlerine ilgi olacaktır. Bir kaç isim vermek gerekirse (bunlar yatırım tavsiyesi değildir) mesela Toshiba (6502), Hitachi (6501), Fuji Heavy (7270), Toyota (7203), Ricoh (7752), Nitto Denko (6988), Alps Elektrik (6770) , v.s.

BoJ’in JGB alımları yolu ile bono ve hisse senedi piyasalarını desteklemesi portföyünde bol miktarda hazine bonosu bulunduran banka ve sigorta şirketlerini ihya edecektir. Örnek MS&AD (8725), Tokyo Marine & Fire (8766), MUFJ (8306), Mizuho FG(8411), Shinsei Bank (8303) v.s.

Ayrıca MHI(7011) unutmayalım, Sinop Nükleer Santral İhalesini kazandığı yolunda Nikkei’de haber çıktığından beri hisse senedi artıyor.

Sinop nükleer santrali ve MHI yazısı için burayı tıklayın.

Riskler

Avrupa’daki krizde sular durulmuyor. Her AB krizi yatırımcıları güvenli liman aramaya iter, Yen değer kazanır. Kuzey Kore Japonya’nın yanı başında sorunlu bir ülke. Sular ısınabilir. Aynı tehlike Çin için de var.

Ayrıca, Soros olmak üzere ünlü yatırımcılar 4 Nisan kararlarının Japon Yeni’nden kaçışı tetikleyeceğini belirtti.

Yen zayıflayacaktır ama kaçış olacağını sanmıyorum. Kısa vadede sert hareketler görülebilir.

Kuroda kararlarını çok tehlikeli ve riskli bulanların ortak görüşü ortaya çıkan paranın gidecek yer olmadığı için yurt dışına kaçacağı, veya diğer varlık piyasalarında aşırı fiyat artışına yol açacağı yolunda.

Bu riskler var. Geçmişte, 1990 yılların sonunda BoJ bilançosunu genişletirken açığa çıkan para diğer piyasalarda balonlara sebep olmuştu.

Ama bugün böyle bir risk  yok. BIS 1, 2 ve 3 bankaların tutabileceği risk varlıklarına ciddi kısıtlamalar getiriyor. Bir başka deyişle mevcut Basel Kurallarına göre bankalar JGB satarak elde ettikleri likiditenin tamamını daha riskli varlıklara yatıramazlar.

Makro politikaları düzenleyen mevzuat tüm bankalara riskli yatırım yapmayın diyor. Bunu Soros gibi yatırımcıların veya yorumcuların da bilmesi lazım. Para reel ekonomiye indirek yollardan girecek.

Olasılığı yüksek senaryo şöyledir:

Yen zayıflar, şirketler kar eder, bu kar ikramiye ve maaş artışı olarak çalışanlara, vergi olarak devlete geri döner, Yen bazında alım gücü artan çalışanlar tüketimi tetikler, tüketim ekonomiyi tetikler.

Ayrıca bununla paralel olarak hisse senetleri artınca Japon şirketleri finansman yapmaya başlar, bu yolla sağlanan sermaye girişi yeni yatırımlarda kullanılır, ki bu da sabit sermaye yatırımlarını tetikler.

Sonuçta hem tüketim hem yatırımlar artmış olur. Hükümetin de harcamalarını artırdığını unutmayın. Döngü devam eder.

Üye olmadıysanız email adresinizi girin yazılar direkt posta kutunuza gelsin.

Eğer Abenomiks ilgili şu yazılarımı okumadıysanız bir göz atın:

“Abenomiks Japonya’yı uçuruyor” (7 Mart 2013)—> Burayı tıklayın

“BoJ, Japon ekonomisinden kronik deflasyonu sökmek için…” (22 Ocak 2013)–>Burayı tıklayın

“Japonya %2 enflasyonu görene kadar para basmalı…” (19 Ocak 2013)–> Burayı tıklayın

“Sözlüklerde yeni bir kelime, kalplerde yeni bir umut- Abenomiks…” (9 Ocak 2013)–>Burayı tıklayın

“Japonya iktidar değişikliğine gidiyor” (6 Aralık 2013)–> Burayı tıklayın

Uyarı: Bu yazı yazarın kişisel görüşlerini aktarmakta olup, içindeki bilgi, yorum veya haberler yatırım danışmanlığı, ya da hisse senedi, döviz, ve benzeri araçlara yapılacak bir tavsiye kapsamında değildir. Bu yazıda yer alan bilgilere ve görüşler çeşitli kaynaklardan derlenmiş olup, doğruluğu veya güvenilirliği konusunda bir güvence verilmez. Kısacası bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s