BoJ, Japon ekonomisinden kronik deflasyonu sökmek için ucu açık politikalara geçiyor
Japon merkez bankası (BoJ) beklendiği gibi %2 enflasyon hedeflediğini ve para politikasını daha da gevşeteceğini ilan etti. BoJ açıklamasının satır başları şöyle (yorumlar cümle sonlarında):
1. Fiyat istikrarı hedefi % 2 fiyat artışı olarak belirtildi- Yorum: Kullanılan lisanda farklılık var. Bazı uzmanlar iki kelime arasında nüans dışında ayrıcalık yok diyormuş. Bence var. Ancak bu belgenin, eskisi gibi, hukuki bir yaptırımı yok. Eger %2 enflasyon gerçekleşmez ise en fazla BoJ ateş altında kalır o kadar.
2. 2014 yılına kadar piyasaya varlık alımı yolu ile 91 trilyonYen pompalanacaktı. 2014 sonrasında da program sürdürülecek. 10 trilyon artış olacak. Bu kez bir tarih verilmedi. Ne zamana kadar parasal genişleme yapılacak ucu açık tutuluyor– Yorum: 2014 de süre bitti diye alımları hemen duracaklarını gerçekten bekliyormuyduk? Gene de parasal genişlemeyi istersem sonsuza kadar yaparım diye açıkça ilan etmesi olumlu.
3. Hükümetle ortak “mutabakat” deklarasyonu yayınlandı- Yorum: Daha öncekiyle de yayınlanmıştı.
4. Enflasyon hedefine “mümkün olan en kısa zamanda” ulaşmayı hedefliyor– Yorum: Olumlu (ama bağlayıcı değil).
Beklenen bir karardı. İlk reaksiyonda Yen hafif düştü sonra tekrar çıktı. Hisse senetleri önce %1 değer kaybetti ama günü -%0.37 de kapadı. Piyasalar “bekle-gör” moduna girdi gibi. Bu durum olumsuz değil, Japon Yeni hızla eriyince yurt dısından eleştiriler gelmeye başlamıştı.
Mali paketten sonra Abenomiks’in Japonya’yı düzlüğe çıkarma planının ikinci önemli ayağı para politikası da resmiyet kazandı. Hükümete yonelik yapısal reformları hızlandırması yolundaki baskılar artacaktır.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Abenomiks nedir burayı tıklayın
BoJ’in açıklaması icin burayi tıklayın (ingilizce)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Hisse piyasaları Nisan ve Mayıs aylarına odaklanacak
Hisse senedi piyasası Japon para birimindeki erimenin 2012 mali yıl bilançoları üzerindeki olumlu etkilerini son üç ayda zaten fiyatlara yansıttı. Büyük kısmı 28 Ocak’tan sonra açıklanacak 3. Çeyrek bilançoları bir müddet yatırımcıları oyalayacaktır ama dikkatler Nisan ve Mayıs aylarına odaklanacaktır.
Döviz kurlarındaki gevşemenin karlılık ve rekabet üzerindeki kalıcı etkileri yıllık bilanço rakkamlarında belli olur. Ihracat ağırlıklı çalışan işletmeler önümüzdeki dönemde ciddi miktarlarda kar artışı beklediklerini ilan edeceklerdir.
Bu nedenle yatırım cazibesini koruyan, bilançosu ve piyasadaki durumu sağlam ama makro ekonomik politikalardan veya piyasadaki genel karamsar havadan olumsuz etkilenip fiyatı aşırı düsen hisselere olan ilgi devam eder. Endeks bazında belki bir %20lik artıs daha olmaz ama hisse senedi bazında fiyat artışları sürecektir.
Japon para birimi Yende fazla bir toparlanma, trend dönmesi beklememek gerek. BoJ’in politikasındaki değişiklikler ciddi ve kalıcı. Kararları yetersiz bulanlar olabilir ama yatırımcı havlu atmadan önce icraatı görmek isteyecektir. Nisan ayında şimdiki başkan Şirakawa’nın görev süresi bitiyor. Varlık alımlarına yabancı tahvillerin dahil edilmesi şimdilik zor. BoJ Kanunu’nunda revizyon bile gündeme gelebilir.
Tüm bunlar global makro ve jeopolitik risklerde beklenmeyen dramatik artışlar olmayacağı varsayımına dayanıyor. Bir de Japonya’nın pek çok kereler yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattığını unutmamak gerek.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Döviz kurları Japon şirketlerini nasıl etkiler? Burayı tıklayın
BoJ ile ilgili önceki yazı için burayı tıklayın
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Uyarı: Bu yazı yazarın kişisel görüşlerini aktarmakta olup, içindeki bilgi, yorum veya haberler yatırım danışmanlığı, ya da hisse senedi, döviz, ve benzeri araçlara yapılacak bir tavsiye kapsamında değildir. Bu yazıda yer alan bilgilere ve görüşler çeşitli kaynaklardan derlenmiş olup, doğruluğu veya güvenilirliği konusunda bir güvence verilmez. Kısacası bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece bir yazıdır.
Yorumlar