Japonya %2 enflasyon görene kadar para basmalı, Yen daha da gevşeyebilir
Japon başbakanı Abe’nin para politikasının mimarı olarak bilinen Yale Üniversitesi Emeritüs Profesorü Koiçi Hamada, Japon Yeninin dolar karşısında en az %22 daha değer kaybedebileceğini düşünüyor ve 1 Dolar 110 Yen seviyelerine gelmeden tehlikeli enflasyonist risklerin oluşmaya başlamayacağını savunuyor.
Halen Japon para birimi Dolar karşısında 90.1den işlem görmekte.
Yeni kitabı “Japon Ekonomisini Kronik Deflasyondan Nasıl Kurtarırız” 20 Aralık’da piyasaya çıkan Hamada ile dün öğlen yemeğinde bir araya geldik. 77 yaşında. Elvis Presley ile aynı gün doğmuş, aralarında bir yaş fark var. Beyaz saçları kırmızı kravatı ile kontrast yapan sevimli, bir o kadar da sivri dilli bir akademisyen. Tokyo Üniversitesinde hocalık yaparken öğrencisi olan ve şimdi Japon Merkez Bankası (BoJ) Başkanlığını yapan Şirakawa’yı ekonomiden anlamamakla eleştiriyor.
“Şirakawa ve diğer politikacılar öğrettiklerimi tam anlamamışlar, modern ekonomiyi bilmiyorlar” diyor. Ardından “Belki de ben iyi bir hoca değildim” diye ekleyip kendine takılmayı da ihmal etmiyor.
BoJ’in 15 yıldır yanlış strateji uyguladığını, özellikle 2007 yılından sonra FED ve ECB’nin parasal genişleme politikalarının gerisinde kalarak Japon Yeninin aşırı değerlenmesine yol açtığını, bu durumun da Japon şirketlerini uluslararası piyasalarda rekabet edemez duruma düşürdüğünü söyleyerek “Elpida’yı iflasa sürükleyen BoJ’dir” dedi.
Koreli Samsung Electronics ve Hynix Semiconductor’ın ardından dünyanın üçüncü büyük DRAM üreticisi olan Elpida, Japon para biriminin sürekli değerlenmesi ve düşen fiyatlar sonucu rekabet edemez duruma gelip borç konsolidasyonu ve yeniden yapılanma talebinde bulunmuştu. Güçlü Japon Yeni Elpida’yı iflasa götüren başlıca nedenlerden birisi olarak kabul ediliyor.
2007 yılından bu yana Japon Yen Kore Wonu karşısında %60’dan fazla değer kazandı, bu durumda nasıl rekabet etsin şirketler? Yapısal reformlarında bir sınırı olduğuna dikkat çekiyor Hamada.
Hamada’nın bu yorumlarından bir kaç saat önce BoJ Başkanı Şirakawa, Ekonomi Bakanı Amari ve Maliye Bakanı Aso ile görüşmüştü. 21 – 22 Ocak’da toplanacak olan BoJ para politikası kurulunun halen %1 olan fiyat istikrarı sağlama niyetini %2 enflasyon hedefi olarak değiştirmesi ve bu hedefe ulaşmak için yeni parasal genişleme yöntemlerini devreye sokmasına kesin gözüyle bakılıyor.
BoJ’in %2 enflasyon hedefini tutturmak için sınırsız parasal genişleme yapmasını savunan Şinzo Abe’nin Liberal Demokrat Parti genel başkanlığına geldiği 26 Eylül 2012 tarihinden bu yana Yen dolara karşı %16, Euroya karşı ise %20 değer kaybetti.
Abe’nin genel başkanlığındaki LDP, 16 Aralık’daki genel seçimlerde ezici bir üstünlük sağlayarak iktidarı üç yıllık bir aradan sonra geri aldı. Para politikalarında değişiklik beklentisi Japon para birimini dolar karşısında son 2.5 yılın en düşük seviyesine itti.
Hamada Japon Yeninin daha da düşmesi gerektiğini düşünüyor. 110 seviyelerine gelmeden tehliklei bir enflasyon riski görmüyor. Deflasyon durdurulmadan, %2 civarı bir enflasyon yaratılmadan sadece mali politika paketleri uygulanarak ekonomi düzlüğe çıkmaz diyor. Kanıt olarak da gevşek para politikası beklentisinin bile hisse senedi ve döviz piyasalarını yerinden oynattığına dikkat çekiyor.
Cuma günü %2.4 yükselen TOPIX endeksi son 3.5 ayda %20 değer kazandı. Hisseler son 10 haftayı aralıksız yükselişle kapadılar.
Özellikle ihracat ağırlıklı çalışan şirketlerin hisseleri prim yapıyor. Sony (6758) Cuma günü %12 fırladı. Koreli üreticiler ile kıyasıya bir rekabet içinde olan bu şirket son 3.5 ay içinde gördüğü dip noktasına göre %45 prim yapmış durumda. Keza Panasonic (6752) %54, Nikon (7731) %49, Canon (7751) %42, Toyota (7203) ve Honda (7267) %48, Subaru üreticisi Fuji Heavy %82 artmış.
Mazda hisseleri ise son üç ayda gördüğü en düşük fiyata göre %152 değer kazanmış.
Bu rakkamlardan da anlaşılacağı gibi yatırımcılara göre Japon ekonomisinin temel sorunu aşırı güçlü para birimi. Abe’nin enflasyonist yaklaşımını doğru buluyorlar. Ama hisse senetlerindeki bu hızlı yükselişin ardında beklentileri satın alan spekülatörler olduğu konusunda yaygın bir kanı var. Uzun vadeli yatırımcılar tarafından desteklenen istikrarlı ve sürekli bir parlama değil henüz.
Tokyo borsasında fiyatı defter değerinin altında 1032 adet şirket var. Toplamın %61i. Ekonomik ve mail istikrar sağlanabilirse fiyatlardaki artış sürer.
BoJ önümüzdeki hafta gevşek para politikasını açıkladıktan sonra Japon Yenindeki erime hız kesebilir, veya biraz değer artışı görülebilir ama Şirakawa’nın görev süresi bu Nisan’da bitiyor. Dolayısı ile parasal genişleme beklentilerinde azalma olma ihtimali düşük. Henüz piyasada 100leri hatta 110 ları telaffuz eden çok az kişi var. Sokaktaki adam “abi Yen 130” olacak demeden, veya siyasi irade desteğini çekmeden bu trend bitmez gibi.
“Abenomiks” yazısını okudunuz mu? Burayı tıklayın ve okuyun.
Uyarı: Bu yazı yazarın kişisel görüşlerini aktarmakta olup, içindeki bilgi, yorum veya haberler yatırım danışmanlığı, ya da hisse senedi, döviz, ve benzeri araçlara yapılacak bir tavsiye kapsamında değildir. Bu yazıda yer alan bilgilere ve görüşler çeşitli kaynaklardan derlenmiş olup, doğruluğu veya güvenilirliği konusunda bir güvence verilmez. Kısacası bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece bir yazıdır.
Yorumlar