Seppuku (Harakiri) hakkında bilinmesi gereken 6 şey
Bugün (5 OCAK 2013) Japon ve yabacı medyada, yeni başbakaN Şinzo Abe tarafından Güney Kore’ye gönderilen özel temsilci Fukuşiro Nukaga’nın ziyaretini protesto eden bir gösterici “harakiri” yaptı diye bir haber çıktı. Eylemci Japonya ile Güney Kore arasındaki adacık krizini protesto etmek istemiş. Hastaneye kaldırılmış ama hayati tehlikesi yokmuş. Haber NTV’de de verildi –> burayı tıklayın izleyin.
Koreli göstericilier kendilerince haklı oldukları bir davada ses getirmek dünyanın ilgisini çekek istemişler. Ama bu olaya Harakiri denmez.
İşte harakiri hakkında 6 temel şey
1. Harakiri, ya da “seppuku” yaklaşık 1000 yıllık bir Japon geleneğidir. Hafife almaya gelmez.
2. Harakiri kendini bıçaklamak, jiletlemek değildir. Birisine karşı protesto, isyan, gösteri için yapılmaz. İntihar değildir çünkü kendini öldürmek çaresizliğin insanı sürüklediği son noktadır, bir kaçıştır. Oysa Seppuku yapan kişi sorumluluk almaktadır, bir yere kaçmıyordur.
3. Harakiri şov için yapılmaz. Harakiri yapan ölür, hastaneye kaldırılıp tedavi olmaz.
4. Harakirinin usulü vardır. Tek başına olmaz. Yanında bir gözlemci durması makbüldür. Harakiri yapan adam kılıcı karnına sapladıktan sonra “haç” işareti çizer. Bu şekilde hem daha fazla acı çeker, hem de ölümü kesin olur.
5. Harakiri sudan, abuk sabuk sebeplerden dolayı yapılmaz. Harakiri yaptım diyenin eğer niyeti harakiri felsefesine uymuyorsa o kişi harakiri yapmış sayılmaz. Sadece karnına bıçak saplayıp kendini öldürmüş veya yaralamış kabul edilir.
6. Harakiri yapabilmek bir ayrıcalıktır. Herkesin harakirisi kabul görmez. Başarılı bir sona erdirilememiş bir amacın “sorumluluğunu almak”tır. Sıradan faniye nasib olan bir şey değildir.
Harakiri nasıl yapılır?
Yukio Mişima meşhur ama bir o kadar da tartışılan bir Japon yazardır. Evrensel bir üne kavuşan bu sanatçının yapıtları Türkçe’ye de çevrilmiştir (Yaz Ortasında Ölüm, Bereket Denizi Dörtlemesi). Yurtseveri bir Japon milliyetçisi olan Mişima ülkesinin giderek yozlaştığını düşünmekte idi. Bu gidişe dur deme amacı ile Japon silahlı kuvvetleri İçigaya kışlası komutanını rehin aldı. Askeri darbe yaparak yönetimi yeniden Japon İmparatoru’nun mutlak hakimiyetine verilmesini istiyordu. Kışladaki komutanlık binansının balkonundan toplanan askerlere coşkulu bir konuşma yaptı. Kendisini ciddiye almayan alayın protestoları, ve hakaretleri ile karşılaşınca da orada seppuku yaparak hayatına son vermiştir. Bu olay Mişima’nın meşhur dörtlemesinin son kitabı olan Meleğin Çürüyüşü bittikten bir gün sonra 26 Kasım 1970’de olmuştur.
Mişima eserlerinde ölüm temasını sıkça işleyen bir yazardı. Seppuku, yani harakiri üzerine de film ve kitapları vardır. Aşağıdaki Youtube videosundan Seppuku’nun nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz. Video 18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER TARAFINDAN İZLENEMEZ.
UYARI: BU FILM ŞİDDET VE VAHŞET ÇAĞRIŞTIRAN GRAFİK ÖGELER İÇERMEKTEDİR. ÇOCUKLAR TARAFINDAN, İZLENMEMELİDİR.
yapmayı bırak 90.saniyeden sonrasını izlemeye bile cesaretim yok