Depreme karşı hazırlık klavuzu

Önemli Not: “Depreme karşı hazırlık klavuzu”, deprem ve ve diğer doğal afetleri en az zarar ve sıkıntı ile atlatma amacı ile yapılması gereken hazırlıkları özetler. Tamamen kişisel gözlem, deneyim, araştırma ve duyumlara dayandırılmıştır. Genellemedir ve bir garantisi yoktur. Doğabilecek istenmeyen durumlarda mesuliyet kabul edilmez. 

Aşağıda anlatılan önlemleri evinizde alacak, listedeki malzemeleri evinizde bulunduracaksınız. Ancak unutmayın depreme veya doğal afete bir başka mekanda iken de yakalanabilirsiniz.

Türkiye’nin neresinde olursanız olun deprem olduğu zaman çok sıkıntı çekersiniz. Binaların çürük, halkın eğitimsiz, görevlilerin hazırlıksız ve tecrübesiz olduğu ne yazık ki defalarca denenmiş ve ispat edilmiştir. Acı tecrübelerden ders almayı öğrenememiş olmamızdan dolayı her doğal afet sonrası aynı rezilliği yaşamak ve izlemek zorunda kalıyoruz.

Bu liste sizi afetten korumaz, ama akabinde çekebileceğiniz sıkıntıları bir nebze olsun azaltabilir. Uzun vadeli bir yaşam stili olarak düşünülmemiştir. En fazla 3 veya 4 gün sonra yavaş yavaş yaşamın “yeni bir normale” döneceği varsayımına dayanır. Amacı, yöneticilerin ve görevlilerin duruma hakim olana ve size ulaşana kadar geçen sürede gerekli malzemeleri listelemektir. Depremi beklemeyin, önleminizi şimdiden alın.

Öncelikle: İçinde yaşadığınız binanın depreme olan dayanıklılığını kontrol ettirin, zayıf yerlerini destekleyin– Neyle karşı karşı olduğumuzu bilelim. “Deprem öldürmez çürük binalar öldürür”, siz ne kadar önlem alırsanız alın tepenizdeki çatı başınıza yıkılırsa alınan önlemlerin bir etikisi olmaz. Önce nasıl bir yerde oturuyorsunuz bunu kontrol ettirin. Yeni çıkan Kentsel Dönüşüm Yasası binaların deprem ve afetlere karşı dayanıklılığının tespit edilmesini zorunlu kılıyor.

İçecek

Su bulundurun: Unutmayın insan vücudunun %70i sıvıdır. Susuzluk güçsüzlüktür. Hele yaz aylarında. Kişi başına ortalama günde 3 litre su ihityacı olur diye düşünün. 10 adet 5 litrelik veya 35 adet 1.5 litrelik su  4 kişilik bir ailenin 4 günlük su ihtiyacını karşılar.

Yiyecekler

Raf ömrü uzun (2-5 yıl), ateşte pişirme veya ısıtmaya ihtiyaç olmayan, tüketimi kolay ve doyurucu yiyecek maddelerini depolayın. Bunlar bisküvi, kraker (bayat olsa da yenir), konserve gıda, ve sporcu yiyecekleri (dağcıların ve kampçıların kullandığı türden). Haribo gibi jöle tipindeki şekerli yiyeceklere de yer verin.

Uzun vadede bu yemeklerle günlük yaşamı idare etmek zor olacağı için bu liste ilk 4 gün için düşünülmeli. Daha sonraki günlerde yemek pişirmenin mümkün olduğu varsayımı ile makarna, pilav gibi dayanıklı malzemeler de stoklanmalıdır.

İlaç ve sağlık malzemeleri

Bandaj, gazlı bez, makas, cımbız, antiseptik (tendirdiyot vs), dezenfekte ilaçları, laksatifler, kanama durdurucu, günlük hayatta kullanılan değişik ilaçlar.

Giyim malzemeleri

Kış aylarında soğuktan korunmak için (ısıtıcılar çalışmayacaktır) kazak ve kalın giyecek, battaniye, uzun don tipi iç çamaşırı, pike, normal iç çamaşırı, çorap, eldiven, yağmur yağdığında ıslanmanızı önleyecek yağmurluk görevi görecek giysiler.

Elektrikler kesilince gerekli olan malzeme

Piller, fenerler, mumlar, kibritler, transistörlü radyo (haberleri dinlemek bilgi almak için)

Günlük yaşam malzemeleri

Çarşaf, havlu, yedek ayakkabı, terlik, kağıt mendil, plastik torba, kaşık, çatal-bıçak, tuvalet kağıdı, alkollü veya dezenfekte özelliği olan mendil, uyku tulumu, yere yaymak için muşamba veya köpük

Kaybolursanız veya evden ayrılmak zorunda kalırsanız (arama-kurtarma için)

Düdük, izci veya kamp bıçağı, ip, fener, kürek, çekiç

Acil iletişim ve alış veriş için

Biraz para, kimlik fotokopi veya suretleri, yedek anahtar, önemli telefon numaraları, adres ve kontakların yazılı olduğu bir not defteri, boş bir not defteri, kalem, cep telefonu pili

Ayrıca

Seyyar kamp tuvaletleri, kova, bol gazete kağıdı, naylon torba veya naylon ambalaj malzemesi, sicim, teyp (ambalaj için), belki gaz lambası ve gaz sobası gibi kamp malzemesi, yemek pişirmek için kullanılan küçük kap, platik tabaklar, bardaklar, gürültülü ve ışıklı ortamlarda uyuyabilmenizi sağlamak için kulak tıpası, göz maskesi, yastık olarak kullanılabilecek bir şey

Son Olarak: Deprem özellikle büyük şehirlerde iletişimi koparabilir. Telefonlar çalışmayacağı, ulaşım araçları duracağı için bir yerden bir yere gitmek imkansızlaşabilir, aile birbirinden haber alamayabilir. Aranızda (ev haricinde) birinci ve ikinci buluşma yerleri kararlaştırın. Unutmayın tek ulaşım aracınız ayaklarınız olacaktır, kolayca gidebileceğiniz, yolunu ezbere bildiğiniz ve emniyetli mekanları tercih edin.

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s