Piyasalarda hareket var

Dün basında çıkan Hitachi ve Mitsubishi Heavy Industries şirketlerinin birleşme hazırlığıda oldukları haberi piyasaya bomba gibi düştü. Reuters bu konuda benimle bir söyleşi yaptı. Bu linki tıklayıp izleyebilirsiniz.

Japon para birimi Yen’in sürekli değer kazanması, yaşlanan bir nüfus, ve yavaş ekonomik büyümeye bir de 9 şiddetinde depremin getirdiği mali ve fiziki yıkım eklenince, Japon sanayisini yurt içi ve dışında yeniden arayışlara girdi.

Piyasalarda huzursuzluk var

Deyim yerinde ise piyasalar bu hafta yatırımcıları evire çevire dövdü. Doların ağzı burnu dağıldı, Yen müdahelesi gerekti. Avro (Euro)nun kolu kanadı kırık. Hisse senetleri zaten sürekli kaybettiriyor, bonolar da artık fırtınadan kaçan gemilerin demir atacağı sağlam bir liman değil. Altına, mala, ya da nakite hücum var.

Şirketlerin bilanço açıkladıkları dönemdeyiz. Veriler iyi. Japonya geçirdiği deprem felaketi akabinde tedarik kanallarında yaşadığı sorunlara ve duran üretime karşın güçlü ve sağlıklı toparlanma gösterdi. Ama bu iyi haberler piyasalarda satış sebebi oluyor. Hisse senetlerinin günde yüzde 3 ya da 4 düştüğü bir kaç gün yaşadık ki Lehman krizindeki ortama da böyleydi.

Günah keçisi yok

Bu sefer suclayacak kimse de yok. İdareciler ve bürokratlar mali piyasalarının her yanını kontrol ediyorlar. Ortada doğru dürüst risk alabilen ne fon yöneticisi kaldı ne de trader. Hedge fonları darmadağan. Soros falan bile bu işten çekildiğini açıkladı.

Piyasaları, bankaları ve diğer finans şirketlerini denetleyen zilyon tane özel ya da kamu kurumu var ama gene de çöküyor hisse senetleri. Üstelik artık bonolar da emin değil. 2008 yılında herkes hedge fon yöneticilerine ve bankerlere saldırmıştı, onları yargısız infaz etmişti. Medya ve yöneticiler bu kez kimi suçlayacak acaba?

2006-2009 yılları özel kesimde “de-levereging” yaşanmıştı, şimdi de kamu da aynı sürece girmiş olabilirmiyiz?

Meşhur şairin bahsettiği ‘tek dişi kalmış canavar’ piyasa olmasın? Piyasayı oluşturan bireyler ve kurumlar olduguna göre, özel kurumların da çok sıkı bir denetim mekanizması tarafından kontrol edildiğini düşünürsek kim oluyor o canavar?

Daha önce Reuters’a yaptığım programlara buradan ulaşabilirsiniz

Nissan Kimya söyleşisi

11 Mart depreminden hemen sonra yaptığım söyleşi

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s