Mitsubishi Heavy Industries
Temel bilgiler: Japon alfabesinde 三菱重工業 diye yazılır, “Mitsubishi Juukougyou” diye okunur. Kısaca “Mitsubishi Juu” ya da “Mitsubishi Juukou” diye anılır. Uluslararası adı MHI’dır (Mitsubishi Heavy Industries).
1. Gemi inşaatı, deniz yapıları, ağır makina ve çelik altyapısı, enerji ve güç sistemleri, havacılık ve uzay sanayii, hızlı trenler ve benzeri özel taşıtlar gibi ağır sanayinin her alanında faaliyet gösterir.
2. Geniş bir endüstri ve teknoloji portföyü bulunmasına karşın faaliyet karlarının %80i enerji ağırlıklı çalışan ve toplam hasılatın %35ini karşılayan güç sistemleri biriminden gelir.
Tokyo Borsası 1. Kısım’da işlem görür. Hisse Kodu: 7011 (Bloomberg 7011 JP, Reuters 7011.J, Datastream J7011)
Son bir haftalık hisse senedi grafiği için burayı tıklayın.
Ağır sanayi rakipleri Kawasaki Heavy, Sumitomo Heavy, IHI gibi firmalardır. Nükleer santraller alanında Fransız AREVA ile ortaklığı vardır.
Termik santrallerde kullanılan tirbünlere yönelik faaliyetlerini Hitachi ile birleştirmeye karar vermiştir.
Türkiye’deki benzer şirketler : Bu denli kapsamlı bir ağır sanayii kuruluşu Türkiye’de yok.
Özellikleri
Gas-turbine combined-cycle (GTCC) tirbünlerinde dünyada bir numaradır.
PWR tipi nükleer reaktör teknolojisine sahiptir.
MHI’ın Mart 2013 mali yılı için bilanço beklentileri şöyle:
Gelir =3 trilyon Yen (31.9 milyar Doları, Mart 2012’ye göre %6.3 artış)
Faaliyet karı = 145 milyar Yen (2012 yılı 112 milyar Yen) ki yaklaşık 1.54 milyar Dolar ve %29.6 artış demek.
Geniş bir portföyü olmasına karşın karının tamamına yakın kısmı enerji sistemlerinden geldiğinden dolayı gemicilik ve havacılık sektörlerinde karlılığı düşüktür veya zararına faaliyet gösterir. Ancak en son geliştirdiği MRJ (Mitsubishi Regional Jet) uçaklarının bu bölümü kara geçireceği yolunda bir beklenti vardır. Havacılık ve uzay sanayileri MHI için haysiyet meselesi olduğu için bu sektörlerden vazgeçmesini beklememek gerekir. Aynı yorum gemicilik için de yapılabilir.
Geçen yılın Nisan ayında yeni bir faaliyet planı açıklamış ve bugüne kadar önem vermediği ROE ve karlılık gibi faktörleri yönetim felsefesine ilave edeceğini açıklamıştır. Buna göre MHI Mart 2015 yılı itibarı ile %8.9 ROE ve 250 milyar faaliyet karı hedefliyor. Karlılığını etkileyen önemli faktörlerin başında satış sonrası pazarlama faaliyetleri gelir. Satış anlaşmalarına koyduğu koşul gereği GTCC’lerin %90’ından fazlasının bakım, onarım ve parça değişimini MHI yapar ki bu alanda kar marjı ilk satışa göre daha fazladır.
Faaliyetlerinin %60’ı Japonya dışındandır. Yen güçlenince hisse senedi iniş trendine geçer. Genelde portföy yöneticilerinin çok sevdiği bir şirkettir ama her zaman iyi bir yatırım olabilmiş değildir. Japonya’daki anti-nükleer devinimden dolayı satışları darbe almıştır. Türkiye’de 22 milyar Dolarlık Sinop nükleer santral ihalesini kazanmıştır.
Geçen sene ABD’deki San Onofre Nükleer Santralinde (SONGS) MHI’ın ürettiği bir ünitede sızıntı meydana gelmişti. ABD Nükleer Mevzuat Kurulu MHI’ı hatalı bulmuştu şirket de tasarım hataları olduğunu kabul eden bir açıklama yapmıştı.
MHI hakkında detaylı rapor, analiz ve yorum almak için erolemed@me.com adresine mesaj gönderin.
Yorumlar