Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) Japonya’da 5-6 şiddetinde depremler oluyor arada sırada. Fazla önemsemiyoruz, haber de olmuyor. Türkiye’de 4-5 gibi ufak sarsıntılar manşet yapıyor. Geçen ay sonu İstanbul’u korkutan deprem sonrası Hürriyet ekibi kısa bir yazı istedi. Ben de yazdım. Bağlantısı burada. İyi okumalar. Emniyette kalın.
Japonya Hakkında; Haber-Yorum-Analiz-Anlatı
Blog
Şu yaz saati uygulaması
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) Aşağıdaki fotoğraf geçen hafta başında Arjantin Caddesi’ni kuşbakışı gören bir noktadan çekildi. Konuya hakim mavi ton photoshop veya benzeri bir program aracılığı ile sonradan eklenmedi. O gün, o sabah, o saatte- saat 8 idi- Ankara böyleydi. Gece yağan karın etkisi altında yarı donmuş şehir, fantastik…
Bir pazar yürüyüşünün yazdırdıkları
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) *Son paragrafa yeni cümleler eklendi, bazı cümleler değiştirildi (2 Eylül, 2018) Neredeyse 3 aydır Tokyo’da düzgün sabah yürüyüşü yapamamıştım. Hava çok sıcaktı. Ayrıca Haziran’dan bu yana sık sık Japonya içi ve dışı seyahatlerim oldu. Gel git, saat farkı falan derken düzen bozulmuştu. Bugün uzunca bir…
Japon ağlatan zeytin
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) Geçen akşam eve geldiğimde ocakta kızartma uskumru ve somon balığı vardı. Balıkları sabah kahvaltıda saşimi, yani Japon usulü çiğ yediğimizden akşamları bizde deniz ürünleri pek pişmez. “Nereden çıktı bunlar” diye sordum. Meğerse eşim komşumuza bir miktar zeytin ikram etmiş, o da teşekkür etmek için…
Japonlar Türklerin 8 katı balık tüketiyor
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) Memleketimizi gıda cenneti diye biliriz. Ama yediklerimizde besin fakiriyiz. Bolluk içinde yokluk çekiyoruz. Doğal kaynakları olmayan, pirinç dışında hemen hemen tüm yiyeceklerini ithal eden Japonlara göre hem yetersiz hem kötü besleniyoruz. Sonuçları da obeziteden kansere, kronik yorgunluktan depresyona kadar geniş bir yelpazeye yayılmış sorunlar…
2017 yılında Japonya’yı sallayan skandallar
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) “Güneş gibi ol şefkatte,merhamette/Gece gibi ol ayıpları örtmekte/Akarsu gibi ol keremde,cömertlikte/Ölü gibi ol öfkede, asabiyette/Toprak gibi ol tevazuda,mahviyette/ Ya olduğun gibi görün,ya göründüğün gibi ol. Mevlana Geride bıraktığımız 2017 yılı içinde ardı ardına patlayan kalite kontrol skandalları saygın bir çok Japon firmasının prestijini yerle…
Japonya’nın yabancı işçi meselesi
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) “Japonya, köle ve seks ticaretinin yapıldığı bir son durak, veya bir aktarma noktasıdır. Çocuklar fuhuş sektörüne sermaye olmakta, çoğunluğu Asyalı erkek ve kadın göçmenler köle ve seks ticaretine maruz kalmakta, ucuz kol gücü temin etmek için yabancı işçiler bazı durumlarda devletin “Teknik Eğitim Programı(TITP)” kılıfı altında…
Vestel Toshiba’yı satın mı alıyor
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) Japon Nikkei gazetesi 9 Nisan sabahı iflastan kurtulmak için ardı ardına varlık ve iştiraklerini elden çıkaran Japon Toshiba firmasının televizyon üretim ve ARGE faaliyetlerini satın almak için Türk Vestel ile Çinli Hisense Ltd.’in hazırlık yaptıklarını, mutabakat sağlanırsa 9 ay içinde bu şirketlerden birinin Toshiba’nın yeni…
Bugün 27 Ocak…
Osman’ın doğum günü. Yaşıyor olsaydı 59 yaşına girecekti. Dört yıl geçmiş kaybedeli. Herhalde bu saatlerde O’nu telefonla arıyor olurdum. “Doğum günün kutlu olsun” derdim, “Sağol derdi”. Boş bulunup kaç olduğunu sorardım (boş bulunurum ben bazen), bir ihtimal yarı isteksiz yarı kırık biraz da muzip bir sesle söylerdi yaşını. Zaman hepimizin üzerinden geçiyor. Rakamlar biriktikçe bir korku ve şaşkınlık alıyor. Belki de öyle bir ruh hali olurdu. Keşke olsaydı, biraz yıllar üzerinden konuşsaydık abi-kardeş. Onur ve Mert’in hikayelerini dinleseydim, Kaan’ın hikayelerini anlatsaydım. Sonra havadan sudan, işten güçten dem vururduk. Memleket meseleleri falan girerdi sırayla araya. Gelen referandumu konuşurduk. Bana ne zaman…
Kawabata’nın Karlar Ülkesi’ni hatırlarken
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (kişisel bilgileriniz gizli tutulur) Bugün Tokyo da hava soğuk ve yağmurlu. Geçmeyen grip, düşmeyen ateş, sökemediğim öksürüğüm var. Sıkı sıkıya giyinik durumdayım. Penceremin kenarındaki sofaya tünedim; buğulanmış camın arkasından dışarısını seyrediyorum. Arka planda Chopin’in etüdleri çalıyor. Neyse ki yarın tatil Japonya’da. Arkadaşlarım memleketteki yoğun kar yağışının ardından çektikleri fotoğrafları paylaşmışlar. Damların,…
Japon firmaları 2016’da rekor sayıda şirket satın aldı
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (bilgileriniz gizli tutulur) Japon firmaları geçen yıl yurtdışında 635 şirket satın alarak yeni bir rekor kırdılar. M&A danışmanlık şirketi Recof tarafından derlenen verilere göre Japonlar bu satın almalara toplam 10.4 trilyon Japon Yen’i ödediler. Bu rakam yaklaşık 100 milyar ABD Doları’na karşılık geliyor. Harcanan miktar 2015 yılında gerçekleşen 11.2 trilyon Yen…
Japonya’da 2016 yılının önemli olayları
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (bilgileriniz gizli tutulur) Dünya ve Türkiye fırtınalı bir 2016 geçirirken Japonya sakin ve olaysızdı. Bence geçen yılın en önemli haberi Toshiba şirketinin içine düştüğü durumdu ama Japon medyası benim gibi düşünmüyor. Onların “en önemli gelişme” diye sıraladıklarına bakınca Koike’nin Tokyo valisi seçilmesi ve Monju nükleer santralinin kapatılması dışında “işte…
Tokyo’nun aksayan trenleri
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (bilgileriniz gizli tutulur) Son 5 paragraf 28 Aralık günü eklenmiştir. Tokyo’nun metro ve trenlerinde yıldan yıla kötüleşen ve artık kronik hale gelen bir gecikme sorunu var. Turistler veya yeni gelen yabancılar rötarları farketmiyorlar ya da sorun etmiyorlar ama günlük hayatını trenlerin düzgün çalışması varsayımı etrafında planlayanlar için durum…
Dün İmparator’un doğum günüydü, bugünse Hazreti İsa’nın
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (bilgileriniz gizli tutulur) Durgun bir Cumartesi sabahına uyandım bugün. Masmavi gökyüzü pırıl pırıl. Havada sükunet var. Sokaklar sessiz ve sakin. Çayımı alıp terasa çıktım. İki yıldır yediği yağmurlardan, altında kaldığı kızgın güneşli günlerden, sert rüzgarlardan yıpranmış ve kararmış ahşap iskemleme kaykılıp başımı güneşe verdim ve gözlerimi kapadım. Güneşin sıcaklığını hissederken hafif hafif…
Yaralarımız-1: Körebe
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (bilgileriniz gizli tutulur) Hepimizin çocukluğumuzdan kalma yaraları vardır. Bazıları kişiliğimizi, birey olarak özelliklerimizi şekillendirirken bir kısmı anı olarak kalır. Diğerleri ise zamanın derin köşelerinde unutulur. Fiziki yaralar fiziki acılar verir. Bir yanımızı incitmişizdir. Bir kesik, bir kırık, belki yarık belki de yanıktır. Ruhumuzdaki yaralar ise göze görülmez ama sızıları daha…
Yaban ellerde hasta düşmek
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (bilgileriniz gizli tutulur) Bu satırları düşük bir moralle yazıyorum. Dilini, huyunu-suyunu bilmediğin yabancı bir ülkede yalnız başına hastalanmak moral bozucu bir şey. Çok seyahat ederim ama bunların hemen hemen tamamı Türkiye’yedir. Orası da benim evim. Bir şey olunca, mesela hastalanınca kendimi yalnız veya çaresiz hissetmiyorum. Beni tanıyan arkadaşlarım var.…
Son 4 yılda Türkiye çok değişti
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (bilgileriniz gizli tutulur) Geçen hafta Türkiye’de idim. Son 12 aydaki yedinci seyahatimdi. Bu 4 senede 30 kez gelip gitmiş olmalıyım. Toplam kaldığım süre bir yılı geçer. 2013 yılı başında ben abimi beklenmedik bir hastalık sonucu kaybetmenin getirdiği şaşkınlık ve yıkım ile boğuşuyordum. Ama memlekette herşey genelde pozitif, beklentiler olumluydu. İnsanlar mutluydu ve geleceğe…
Shinzo Abe hem Trump hem de Putin ile ilişkileri geliştirme peşinde
ABD Başkanlık seçimi öncesi Japon başbakanından Trump’a sürpriz hamle Japonya-Rusya yakınlaşması ivme kazanıyor ABD-Japonya birliği devam eder ama Japonya biraz daha bağımsız hareket eder 8 Kasım’da yapılan ABD başkanlık seçimlerinden bir kaç gün önce Washington’daki Japonya büyükelçiliğine Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ın kurmayları ile temasa geçmeleri talimatı gelir. Trump seçimi kazanırsa Japonya başbakanı Shinzo Abe…
Japonya’da 7.3 büyüklüğünde deprem oldu
Üye olmak için burayı tıklayın, yazılar doğrudan posta kutunuza gelsin (bilgileriniz gizli tutulur) Bu sabah (22 Kasım 2016) saat 6 civarı evimiz hafif hafif sallanmaya başladı. Sallantı biraz büyüdü, biraz da uzun sürdü. Tedirgin oldum acaba yerimden kalkayım mı diye düşündüm ama sonra boş verdim. Ev halkı tınmadı bile. Kedimiz yok, ama olsaydı herhalde şöyle bir miyavlar sonra…
Tokyo gerçekten pahalı mı (2)?
Tıklayın ve kayıt olun yazılar posta kutunuza gelsin(üyelik bilgileri gizli tutulur). Yazının sonunda;Günün fotoğrafları “Ayakta Kalanlar” var *Son paragraftaki fiyatlar 21 Kasım günü eklenmiştir Geçen yılın Ekim ayında “Tokyo gerçekten pahalı mı” diye bir yazı koymuştum. Güncelliyorum. Son 12 aydaki en önemli değişim gelen turist sayısında oldu. Geçen yıl Ekim ayı sonu itibarı ile 16.3 milyon…