Japonya mevsimlerle anlaşılır, sonbaharda renk ve hüzün vardır

Ağustos ve Eylül aylarında Obon şenlikleri ile havai fişekler görülmeden, sonbaharda kızaran yapraklarla beraber hüzünlenilmeden, kışın karlar altındaki kaplıcaların sıcak ve şifalı sularının ipeksi dokunuşu tende hissedilmeden, ve ilkyazda sakuraların şiirselliğine şahit olunmadan Japonya anlaşılmaz.

Japon kültürünün mevsimlerle ve içinde bulunduğu coğrafya ile düşsel ve edebi bir ilişkisi var. Bu ilişkiyi kavrayabilmek için “ziyaret edilecek yerler” değil “ziyaret edilecek zaman” doğru seçilmelidir.

Şimdi sonbahardayız. Tabiatın renk ve kişilik değiştirdiği  zaman. Japonlar parklara, bahçelere, dağlara koşuyorlar. Bir ömür boyu topu topu 50 veya 60 kere yaşayabilecekleri bu doğa olayını dünya gözü ile görmek için.

Sahi, ben de 49 yaşıma girdim bu yıl. Daha kaç sonbahar, kaç sakura mevsimi görebileceğim acaba?

Tokyo’nun göbeğindeki bir “açık hava müzesi”ne gittim dün. Yoğun bir otomobil ve insan trafiğinin ortasında balta girmemiş bir orman. 200 dönüm arazi şehrin en pahalı ve havalı semtinde 500 yıl önceki hali ile muhafaza ediliyor.

Shirokane Goryochi ya da "Doğa Araştırma Enstitüsü"
Shirokane Goryochi eski bir saray şimdi “Doğa Araştırma Enstitüsü” olmuş
Ormanda bir de gölet var
Ormanda bir de gölet var

Bugün de Atlı Spor tesislerindeydim. Hemen yanında Tokyo Ziraat Fakültesi var. Bahçe ve bitki düzenlemesi daha etkileyici. Her hafta sonu müsabakalar yapılır. Kırmızı, turuncu, sarı, kahverengi, ve kızıla boyanmış bir bitki örtüsünün fonladığı manejde yarışıyordu biniciler.

Keyifli, sakinleştirici, ve dinlendiriciydi.

Maneje girmek için bekleyen yarışmacılar
Maneje girmeden önce ısınan ve bekleyen yarışmacılar

Müsabakalarda birinci olana yaklaşık 1000 ABD Doları ve 5 kilo pilavlık pirinç veriyorlar. Ayrıca bir koli de soya sosu hediye ediliyor. Bence bu manzarada at koşturabilmek en büyük ödül.

atlispor

Havada keskin bir soğuk var. Ellerimiz ceplerimizde, başımızda kep. Atkılarımız üşümekten kızarmış burnumuzu sarıyor. Ayaklarımızı karnımıza çeker gibi oturuyoruz. Ama şikayetimiz de yok.

Manejin hemen yanındaki patika
Manejin hemen yanındaki patika
Atlar burada ısınıyorlar, kumdaki nal izleri hala taze
Atlar burada ısınıyorlar, kumdaki nal izleri hala taze

DSC_0515

Kuğulu parkı da var
Kuğulu parkı da var

Kasım ayı’nın büyük bir kısmını Ankara’da geçirdim.  Japonya’ya geldiğimden beri ilk defa bu sene bu mevsimin  büyüsünü hem Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da hem de Tokyo’da yaşadım.

Aslında sonbahar her yerde güzel. Japonya’nın farkı her mevsime bir anlam yüklüyorlar ve mevsimin sunduğu her güzelliği doya doya tadıyorlar.

ODTÜ'de sonbahar
ODTÜ’de sonbahar
ODTÜ'de sonbahar
ODTÜ’de sonbahar
Ataköy
Ataköy

Yorum bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s